Kultúra Rôzne Správy

Zaujímavá akcia v Štiavnici: Známe ulice budú dejiskom divadelnej premiéry

Pouličná inscenácia bude putovaním hercov a divákov so živou hudbou, spevom a tancom po známych štiavnických lokalitách.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá akcia v Štiavnici: Známe ulice budú dejiskom divadelnej premiéry
Zdroj: TASR

Legenda o bohatej Štiavničanke Barbore Rösslovej v podobe pochôdzkového divadla o hľadaní súčasného pokladu banského mesta bude mať premiéru 1. júna pod názvom Štiavnica nielen strieborná alebo Mešťania, básnici a Náckovia.

Zahrajú si profi herci i Štiavničania

Autorská pouličná inscenácia je putovaním hercov a divákov so živou hudbou, spevom, tancom a divadelnou károu šťastia po známych štiavnických lokalitách od Radničného námestia cez Námestie svätej Trojice až po Starý zámok.

,,Na tejto trase čakajú diváka rôzne prekvapenia a kto dôjde až na koniec, objaví skutočný poklad," uviedol Ján Fakla z Ansámblu Nepravidelného Divadla, ktorý je spolu s režisérkou Janou Mikitkovou autorom scenára a textov piesní.

Ako naznačuje podtitul inscenácie, putovanie zahŕňa rôzne obdobia Banskej Štiavnice od mešťanov z čias Barbory Rösslovej cez významných štiavnických básnikov 19. a 20. storočia až po súčasnosť reprezentovanú Náckom Vášárym a jeho pokračovateľmi. Jednotlivých úloh sa okrem profesionálnych hercov zhostilo aj niekoľko talentovaných Štiavničanov vrátane dvoch detských predstaviteľov.

,,Hercov sme vyberali podľa typov jednotlivých postáv. Hľadali sme nielen dobrých rétorov so silným hlasom, hudobne a pohybovo disponovaných performerov, ale aj hercov s ľudsky zaujímavým príbehom. Vytvorili sme zladenú hereckú skupinu, kde sa uskutočňuje vzájomne obohacujúca spolupráca," priblížila Mikitková.

Počas leta šesť repríz

Novú divadelnú inscenáciu Ansámblu Nepravidelného Divadla uvidia prví diváci 31. mája v rámci predpremiéry a počas letnej turistickej sezóny ju čaká šesť repríz. Pre návštevníkov predstavení sú pripravené aj historické noviny Auslág s faktmi, legendami a kuriozitami z histórie Banskej Štiavnice.

Štiavnica nielen strieborná alebo Mešťania, básnici a Náckovia je súčasťou projektu Banská Štiavnica 2019: Renovácia identity, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM