Barbara Dallosová Rôzne Správy

Zahraniční študenti po týždni u nás: Mesto je tiché, Žiarčania vysmiati

Stážistov z rôznych kútov sveta hostila žiarska jednotka. Tí si pobyt v našom meste užili naplno.

Ilustračný obrázok k článku Zahraniční študenti po týždni u nás: Mesto je tiché, Žiarčania vysmiati
9
Galéria
Zdroj: ZŠ Dr. Janského Žiar n. Hronom

Angličtina je dnes povinnou výbavou a populárnym nástrojom škôl bývajú zahraniční lektori, ktorí deti primejú prirodzene sa rozhovoriť. V rámci projektu Educate Slovakia prišlo na Slovensko 150 študentov z takmer celého sveta prezentovať tradície svojich krajín. Tento týždeň privítala lektorov spoza hraníc aj prvá základná škola v Žiari nad Hronom.

,,V týždňovom učebnom pláne študenti – lektori viedli prednášky a interaktívne workshopy s uplatnením aktívneho používania anglického jazyka. Tento moderný a neformálny program vedie dvojica študentov. V našom prípade to bola jedna dvojica z Malajzie a Indonézie, druhá dvojica z Turecka a Indonézie," vysvetľuje zástupkyňa riaditeľa školy Oľga Berkešová a dodáva, že žiaci boli pútavou formou učenia nadšení. Jednotka má pre zaujímavé návštevy dvere otvorené ako avizuje škola, už teraz sa chystá na ďalších stážistov, ktorých očakáva vo februári.

Tiché mesto a usmiati Žiarčania

Jednou zo stážistiek, ktorá si skúsila učenie na jednotke, je študentka psychológie z Turecka, Merve. Merve si pobyt v Žiari pochvaľuje, hoci, ako hovorí, zvyknutá je skôr na ruch veľkomesta.

,,Najviac sa mi páčila práca v škole. Odnášam si odtiaľto veľmi veľa pekných spomienok. Deti boli veľmi šikovné a zvedavé a učitelia veľmi priateľskí a vždy ochotní pomôcť. Žiar je veľmi pokojné mesto, pre mňa možno až príliš, keďže pochádzam z veľkého mesta," zhodnotila svoje dojmy zo Žiaru Merve.

Ako dodáva jej kolega Fauzan Fadliansyah z Indonézie, atmosféra malomesta sa mu páčila a pôsobila naňho upokojujúco. ,,Všetci ľudia sa tu usmievajú," zložil Žiarčanom kompliment.

Slovenčina je tvrdý oriešok

Tak, ako sa deťom z jednotky dostávala angličtina pod kožu, sa i hostia zoznamovali s naším jazykom. A ten bol pre nich poriadnou exotikou. Ako skonštatoval Fauzan, slovenčina je jedinečný jazyk a obľúbil si ho hneď na prvé počutie, hovoriť ním je však drina. ,,Ak by som ho mal ohodnotiť od 0 do 10, dal by som 8, za mätúcu výslovnosť a zložité výrazy," vysvetľuje s úsmevom.

,,Slovenčina je veľmi odlišná od turečtiny," dopĺňa ho Merve: ,,Pre mňa je veľmi ťažká, samé ,,r“. Ale zopár slov som sa naučila, napríklad: Ahoj. Ako sa maj. Dombre rano," sympaticky komolí Merve.

Ako jednohlasne hodnotia stážisti, pobyt v Žiari si užili a za tých pár dní im deti z jednotky prirástli k srdcu. ,,Nikdy nezabudnem na moment lúčenia sa s deťmi, na to kolektívne objatie," dodáva Merve.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM