Barbara Dallosová Správy

Vynovený tajch láka modernou plážou: Veľké Kolpašské na nepoznanie! FOTO

Veľké Kolpašské jazero, medzi Žiarčanmi hovorovo nazývané Banský Studenec, podľa obce, v ktorej sa nachádza, tento rok láka návštevníkov horúcou novinkou. Časť jeho brehu sa premenila na modernú pláž s novým mólom, ktorá má ulahodiť najmä rodinám s deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Vynovený tajch láka modernou plážou: Veľké Kolpašské na nepoznanie! FOTO
Zdroj: TASR

Banskoštiavnický región sa môže popýšiť množstvom prírodných kúpalísk. Oproti minulosti, kedy boli tajchy vybudované a využívané v baníctve a boli súčasťou banského systému, v súčasnosti slúžia na rekreačné účely.

Túto sezónu sa neokúpeme vo všetkých tajchoch v okolí Banskej Štiavnice. Dolné Hodrušské jazero a Veľké Richňavské jazero zostávajú nesprístupnené pre prebiehajúcu rekonštrukciu. Ostatné vodné plochy návštevníkov vítajú. Medzi nimi i Veľké Kolpašské jazero, ktoré je najteplejším tajchom v sústave štiavnických historických vodných nádrží.

Pre deti i neplavcov

Hrádzu medzi Veľkým a Malým Kolpašským tajchom v minulých rokoch neustále podmývalo. Bolo preto nevyhnutné ju spevniť a zastabilizovať. Rekonštrukciu realizoval Slovesnký vodohospodáraky podnik (SVP). Pri jej príležitosti došlo i k vynoveniu časti brehu.

„Vodohospodári sa pri budovaní protipovodňových opatrení, ale aj pri rôznych opravách a údržbe vodných stavieb snažia aj o to, aby to nebola len jednoúčelová výstavba, ale aby priniesla aj ďalší praktický osoh našim obyvateľom,“ uviedol generálny riaditeľ SVP Marián Supek.

Časť brehu Veľkého Kolpašského sa teda premenila na pláž, ktorá má byť určená rodinám s deťmi. Vznikol tu 500 metrov štvorcových veľký, rozsiahly priestor so štrkovým dnom, s plynulým sklonom a hĺbkou vody od 10 do 80 centimetrov. Vstup do vody je teda ideálnym pre najmenšie deti, ktoré sa doteraz pre strmé brehy v tajchoch samy kúpať nemohli, či pre neplavcov.

Obľube sa teší aj u Žiarčanov

Uplynulý slnečný víkend boli medzi návštevníkmi, ktorí si prišli pozrieť vynovené brehy tajchu, i Žiarčania. Katarína (25) s priateľom ale miesto na zrekonštruovanej pláži hľadali márne. ,,Prerobený je len kus brehu a ten bol úplne plný, osuška na osuške. My sme si obišli celé jazero a nakoniec sme sa zložili na opačnom konci. Aj tak je to vlastne prioritne určené pre rodiny s deťmi a tých tam aj bolo dosť," vysvetľuje Katarína s tým, že na brehoch Veľkého Kolpašského počas nedeľného výletu stretli i skupinky ďalších Žiarčanov.

Pozrite si fotky, ktoré vznikli čerstvo po rekoštrukcii časti pláže, v našej fotogalérii.

Čítajte tiež:

Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na štiavnické tajchy

Hygienici hodnotili prírodné kúpaliská v kraji: Pozrite, ako oznámkovali kvalitu ich vody!

Časť pláže jedného zo štiavnických tajchov sa premenila na zónu pre rodiny
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM