Barbara Dallosová Správy

Vandali plány neprekazili: Náučný chodník Zvonička je oficiálne otvorený

Deň pred slávnostným otvorením veľkej pýchy Novobančanov, náučného chodníka, na ňom vyčíňali vandali. Zdevastované lavičky vohnali niektorým obyvateľom do očí slzy. Tie sa ale do otvorenia stihli opraviť a Nová Baňa má v poradí druhý náučný chodník...

Ilustračný obrázok k článku Vandali plány neprekazili: Náučný chodník Zvonička je oficiálne otvorený
Zdroj: TASR

Nemilé prekvapenie

Presne také sa naskytlo obyvateľom, ktorí sa rozhodli stráviť víkendový deň prechádzkou po Zvoničke. Na nový náučný chodník, ktorý sa dobudoval len nedávno, sú obyvatelia Novej Bane zvlášť hrdí. Oni sami mohli rozhodnúť o type rozhľadne, ktorá sa bude týčiť nad mestom. Zapojili sa stovky obyvateľov a na základe vizualizácií si vybrali podobu svojej budúcej rozhľadne, čítajte tu: V OBRAZOCH: Obyvatelia rozhodli o rozhľadni nad mestom, takto bude vyzerať

Vandali ale z časti chodníka pripraveného na otváračku spravili spúšť. Poškodili lavičky na sedenie aj panoramatickú tabuľu. Ako po ich úradovaní vyzerala zástavka Háj, pozrite TU.

Opravy sa stihli

Mestským lesom sa však všetko podarilo do otvorenia opraviť. ,,Myslím, že to mrzí každého, ale nás to neodradí, aby sme v tej veci pokračovali a teda robili prostredie krajšie a atraktívne pre všetkých, ktorí ho navštívia," povedal primátor mesta Ján Havran.

Primátor Havran dúfa, že chodník priláka nielen turistov z okolia, ale bude aj obľúbeným miestom domácich. ,,V prvom rade by sme chceli, aby aj Novobančania spoznali miesta, ktoré možno nepoznajú, pekné lokality s peknými výhľadmi. V budúcnosti, keď vznikne rozhľadňa, aby navštívili miesta, ktoré sú spojené s históriou mesta, ako je baníctvo a kamenárstvo," skonštatoval.

Možno pribudnú ďalšie

Podľa primátora by v budúcnosti mohli pribudnúť aj ďalšie náučné chodníky. Potenciál na to je aj podľa riaditeľa Mestských lesov Vťazoslava Chrappu. ,,Máme aj iné miesta, kde sú napríklad vzácne dreviny. Lokalita Salašiská, kde máme Sekvojovec mamutí, takisto aj v Kohútove je exemplár sekvojovca, ktorý má 34 m. Ďalej máme Zámčisko, to je nad Bukovinou, kde sú protiturecké opevnenia. Takže určite potenciál máme," povedal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM