Správy

V tomto sa nám darí: Žiarčania produkujú menej odpadu, zmenšujú sa aj čierne skládky

Mesto eviduje v súvislosti s odpadom pozitívny trend. Koľko odpadu vyprodukuje bežný Žiarčan a ktorá lokalita je na tom najhoršie?

Ilustračný obrázok k článku V tomto sa nám darí: Žiarčania produkujú menej odpadu, zmenšujú sa aj čierne skládky
Zdroj: TASR/Marko Erd

Obyvatelia Žiaru nad Hronom vyprodukovali v roku 2019 spoločne 6 167,44 tony odpadov, čo je o takmer 80 ton menej ako v roku 2018. Pokleslo aj množstvo odpadu na čiernych skládkach. Vyplýva to zo Správy o nakladaní s komunálnymi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Žiar nad Hronom za rok 2019, predloženej na zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať vo štvrtok 10. decembra.

Triedime dôslednejšie

V Žiari nad Hronom evidujú za posledné roky pokles produkcie a zberu odpadu, pozitívny trend samospráva eviduje aj v znížení množstva zmesového komunálneho odpadu, čo je dôsledok najmä dôslednejšieho triedenia. Znížiť sa mestu podarilo aj mieru skládkovania, kým v roku 2018 dosahovala 65 %, v roku 2019 už len 61 %.

Jeden obyvateľ mesta vyprodukoval v roku 2019 v priemere 344 kilogramov (kg) odpadu, celoslovenský ročný priemer pritom dosahuje 435 kg. Samospráva pre rok 2019 eviduje celkové náklady na odpadové hospodárstvo vo výške 1 531 514 eur, čo predstavuje 85,45 eura na jedného obyvateľa.

Nové smetné koše

Oproti roku 2018 mesto eviduje aj pokles odpadu uloženého na takzvané čierne skládky.

„Celkové množstvo komunálneho odpadu zlikvidovaného z čiernych skládok v rámci mesta Žiar nad Hronom za rok 2019 bolo v objeme 185,5 tony,“ píše sa v správe s tým, že väčšina, a to viac ako 128 ton, sa vyzbierala v oblasti pod „Kortínou“.

V roku 2021 plánuje samospráva v oblasti odpadového hospodárstva dokončiť tretiu etapu osádzania nových odpadkových košov na verejných priestranstvách, prevažne na autobusových zastávkach. Pokračovať však chce aj v informačných aktivitách projektu Myslime environmentálne a spoločne vyhrajme nad odpadom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM