Rôzne Správy

V regióne má pribudnúť nový skanzen: Uvidíme aj unikátny Potterov stroj

Banský skanzen by mohol byť novým turistickým ťahákom našich končín. Stáť má na mieste, kde Potterov stroj stál aj v minulosti.

Ilustračný obrázok k článku V regióne má pribudnúť nový skanzen: Uvidíme aj unikátny Potterov stroj
Zdroj: TASR

V Novej Bani chcú v budúcnosti vybudovať banícky skanzen s Potterovým atmosférickým strojom. Stáť by mal na pozemkoch, kde v minulosti stroj aj v skutočnosti stál. Kúpu pozemkov s rodinným domom za 80 000 eur, kde chcú skanzen vybudovať, na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva odsúhlasili novobanskí poslanci.

S myšlienkou vybudovať banský skanzen prišlo občianske združenie Novobanský banícky spolok. Potterov stroj je unikátnym bansko-technickým zariadením, ktorý slúžil na čerpanie banských vôd a v roku 1722 ho anglický konštruktér Isaac Potter postavil na šachte Althandel. Združenie chce v skanzene prezentovať aj ďalšie banské technické zariadenia a artefakty, ktoré sa viažu k baníctvu.

Vybudovaním banského skanzenu s Potterovým strojom by sa Nová Baňa podľa združenia stala opäť vyhľadávaným mestom laickej, ale aj odbornej verejnosti zaujímajúcej sa o banícke a technické pamiatky v rámci Európskej únie aj celého sveta.

Myšlienke je naklonený aj primátor Ján Havran, ktorý krok poslancov ocenil. Kúpa pozemkov bola podľa jeho slov pre mesto jedinečnou príležitosťou, keďže ide o miesto, kde kedysi stroj v skutočnosti aj stál. Zároveň chce, aby mesto bolo lídrom a nositeľom myšlienky vybudovania skanzenu. ,,Veľmi rád by som bol, aby sa to urobilo svojpomocne obyvateľmi Novej Bane, aby mali k tomu osobný vzťah," skonštatoval s tým, že ho už osobne kontaktovalo a navštívilo viacero osôb, ktoré sa chcú osobne na budovaní skanzenu podieľať schopnosťami, financiami či iným spôsobom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM