Barbara Dallosová Rôzne Správy

V kostole sa lúčia so zosnulými aj zabávajú: Niektorým obyvateľom sa to nepáči

Kostolík slúži načastejšie ako pietne miesto. Niektorým obyvateľom sa nepáči, že rozlúčky so zosnulými striedajú aj kultúrne akcie.

Ilustračný obrázok k článku V kostole sa lúčia so zosnulými aj zabávajú: Niektorým obyvateľom sa to nepáči
Zdroj: TASR

Kostol Panny Márie Snežnej v Banskej Štiavnici využívajú miestni na rozlúčky so zosnulými. Keďže ide o priestor, ktorý nie je vysvätený, príležitostne slúži aj na kultúrne podujatia. Naposledy sa v ňom v rámci festivalu Amplión konal Večer Milana Markoviča. To sa však nepozdáva niektorým obyvateľom, podľa ktorých by mal priestor slúžiť výlučne na rozlúčky so zosnulými.

Z objektu chcú len dom smútku

O sťažnostiach miestnych hovoril na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva poslanec Pavel Bačík. Podľa jeho slov sa naňho s touto požiadavkou obrátili viacerí ľudia.

,,Myslím si, že priestorov vhodných na kultúrne podujatia je v Banskej Štiavnici dosť. Pre nás, Štiavničanov, to nie je príjemné, povedal by som až odpudzujúce, keď niečo také vidíme. Že tam, kde sa lúčime so svojimi priateľmi, sa druhí zabávajú," poznamenal s tým, že objekt by sa mal podľa neho využívať len ako dom smútku.

Kostol odsvätili

Rastislav Marko z banskoštiav­nického mestského úradu priblížil, že Kostol Panny Márie Snežnej pôvodne využívala cirkev a nebol prístupný svetským obradom. Neskôr bol odsvätený a realizovali sa v ňom rozlúčky bez rozdielu náboženskej príslušnosti.

,,Pred niekoľkými rokmi prešiel v rámci zámen majetku do vlastníctva mesta. To ho naďalej ponechalo ako priestor na konanie rozlúčok so zosnulými, ale zvažovalo aj jeho využitie na účely kultúry," podotkol s tým, že v tomto roku sa okrem uvedeného podujatia konal v kostole ešte jeden koncert a divadelné predstavenie.

Primátorka dá na ľudí

Primátorka Nadežda Babiaková doplnila, že pri rekonštrukcii objektu sa na zasadnutí mestského zastupiteľstva zhodli na tom, že sa bude využívať aj na kultúrne podujatia. Ak však bude medzi ľuďmi záujem, že kostol bude slúžiť len na rozlúčky so zosnulými, tak to bude rešpektovať.

,,Ja dám na ľudí, priestorov na kultúrne podujatia máme v Banskej Štiavnici naozaj dosť. Keď tam však bolo nejaké podujatie, tak som si pýtala scenár, aby som videla, či to nie je niečo hanlivé a dehonestujúce," dodala Babiaková s tým, že ďalšiemu využitiu kostola by sa mali venovať mestskí poslanci.

,,Touto interpeláciou sa budeme zaoberať. Dáme to na verejnú diskusiu a ak prevládne názor, že nie, tak my s tým žiadny problém nemáme," dodala primátorka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM