Barbara Dallosová Rôzne

Unikátna operácia, sánka padla aj primárovi: Na Kremničanku Veroniku (100) v žiarskej nemocnici len tak nezabudnú!

Pani Veronika z Kremnice, ktorá onedlho oslávi neuveriteľné 101 narodeniny, rozhodne nepatrí medzi ušomraných seniorov. Z čipernej babičky má personál nemocnice radosť, primár chirurgie nad jej prípadom len krúti hlavou.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna operácia, sánka padla aj primárovi: Na Kremničanku Veroniku (100) v žiarskej nemocnici len tak nezabudnú!
Zdroj: Dnes24.sk

S energickou pani Veronikou Beličkovou sa v žiarskej nemocnici prvý raz stretli už minulý rok. Vtedy storočná pacientka absolvovala operáciu zlomeného krčka stehennej kosti po tom, čo krátko pred Vianocami spadla doma na povale. Písali sme tu: Čiperná pani Veronika (100): Úraz ju nezlomil, na svoje jubileum si pripila aj pálenkou

Primár takýto prípad ešte nezažil

Čiperná Kremničanka sa skoro uzdravila a už onedlho bola doma, čo podľa primára chirurgického oddelenia Emila Šramka u pacientov jej veku nebýva zvykom. O to väčšie prekvapenie čakalo primára, keď sa pred pár dňami pani Veronika objavila v jeho dverách opäť.

,,Išlo o taký istý úraz ako minulý rok, len na druhej nohe. Za svojich 34 rokov praxe som sa nestretol s tým, že by sme operovali viac než storočného pacienta, a už vôbec nie dvakrát za niekoľko mesiacov," vysvetľuje primár chirurgického oddelenia nemocnice Svet zdravia Žiar nad Hronom MUDr. Emil Šramko.

V nemocnici neobsedí

Ako pokračoval primár, u pacientov v tak vysokom veku nesie každý zákrok riziko, pani Veronika sa ale cíti skvele. Podľa jeho slov ani nechcela zostať na preliečení a už zajtra bude prepustená do domácej liečby. Operácia trvala približne 45 minút. Počas nej sme najprv pod röntgenovým zosilňovacom zreponovali zlomeninu a následne sprístupnili dreňovú dutinu pre zavedenie titánového rekonštrukčného klinca. Ten sa fixuje dvoma skrutkami do kŕčka stehennej kosti. Výhodou tohto nového operačného postupu je možnosť včasnej pooperačnej rehabilitácie pacienta a jeho skorého návratu do aktívneho života,“ priblížil.

Babička, ktorá v januári oslávi neuveriteľné stoprvé narodeniny, si podľa slov primára i personálu z úrazu ťažkú hlavu nerobila. ,,Ona má stále dobrú náladu, komunikuje, je veľmi spoločenská a má rada pozornosť personálu. Vie si aj povedať, keď chce napraviť vankúš a podobne," hovorí s úsmevom Šramko.

Jeho slová potvrdzuje aj čulá pacientka. Z nemocničného lôžka rozdávala úsmevy, na zbytočné reči ju však nebolo. Na otázku, ako sa cíti, reagovala usmiata babička myknutím pleca: ,,Dobre!“

Titul. foto: Sieť nemocníc Svet zdravia

S prípadom, ako je pani Veronika (100), sa primár ešte nestretol
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM