Barbara Dallosová Správy

Turistické lákadlo regiónu s novinkami: Parkovanie, reštaurácia, obchodík...

Pýcha nášho regiónu pritiahla len za minulý rok 50 000 návštevníkov. Teraz láka turistov na nové vybavenie.

Ilustračný obrázok k článku Turistické lákadlo regiónu s novinkami: Parkovanie, reštaurácia, obchodík...
Zdroj: Kalvária B. Štiavnica

Desaťtisíce záujemcov o Banskoštiavnickú kalváriu budú mať už v týchto dňoch k dispozícii nové moderné návštevnícke centrum. Areál poskytne parkovanie, novú expozíciu, obchodík so suvenírmi, toalety a reštauráciu. Vznikla tam aj veľká záhrada ako miesto na relaxáciu po výstupe na vrchol kalvárie.

50 000 návštevníkov za rok

Ako pre počas oficiálneho otvorenia uviedol predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharik, v roku 2015 navštívilo Banskoštiavnickú kalváriu 50 000 ľudí. ,,V roku 2016 ich počet znovu porastie, očakávame totiž až 60 000 návštev­níkov," pripomenul.

V rokoch 2008–2015 bola obnovená viac ako polovica areálu kalvárie. Obnova úspešne napreduje, čo sa prejavuje aj 10– až 20-percentným ročným nárastom návštevnosti.

Parkovanie aj reštaurácia

V posledných rokoch sa ukázalo ako nevyhnutné riešiť parkovanie, toalety, zväčšenie expozície, potrebná bola prednášková miestnosť. V rámci nového návštevníckeho centra sa podarilo vybudovať aj reštauráciu a oddychovú záhradu. Tie budú slúžiť i ostatnej verejnosti. Spolu vzniklo 32 nových parkovacích miest.

Náklady na zakúpenie objektu, v ktorom sa nachádza návštevnícke centrum, a jeho rekonštrukciu hradí Kalvársky fond z úverov. Na jeho vybudovanie prispeli aj partneri – Nadácia VÚB, Stredoslovenská energetika a Ministerstvo kultúry SR. Celková investícia predstavuje 300 000 eur.

Podľa Macharika v tomto roku sa pokračuje v reštaurovaní nástenných malieb v hornom kostole, reštaurujú sa ďalšie dve kaplnky, ako aj samostatný objekt ECCE HOMO.

Okrem Nadácie VÚB obnovu kalvárie doteraz podporili aj Stredoslovenská energetika, a.s., Ministerstvo kultúry SR a World Monuments Fund. Okrem nich na obnovu kaplniek a sôch prispievajú i tí, ktorí si adoptovali kaplnku na kalvárskom kopci, i stovky dobrovoľníkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM