Barbara Dallosová Rôzne Správy

Toto lokálpatriotom chýbalo: Vzniká kniha o Žiari, aká tu ešte nebola

Žiarčania telom i dušou by si mali urobiť miesto v knižnici. Publikácia ako táto nášmu mestu doposiaľ chýbala.

Ilustračný obrázok k článku Toto lokálpatriotom chýbalo: Vzniká kniha o Žiari, aká tu ešte nebola
Zdroj: TASR

Do knižníc nielen Žiarčanov by mala pribudnúť publikácia komplexne spracúvajúca faktografiu mesta Žiar nad Hronom. Na jej zostavení pracuje banskobystrický historik a mesto avizuje jej vydanie na leto budúceho roka.

,,Monografia mesta sa už pripravuje, pracuje na nej Marcel Pecník, historik z Banskej Bystrice, ktorý robí takéto publikácie," potvrdil pre Žiar24 vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

O Žiari nad Hronom už vyšlo niekoľko titulov, avšak publikácia, aká sa v súčasnosti pripravuje, podľa Baláža mestu doposiaľ chýbala. ,,Už vznikli knihy o meste, ale ani jedna z nich nebola monografiou. Sú to skôr populárne knihy, v ktorých síce sú informácie aj o meste a jeho histórii, ale taká hlbšia a komplexnejšia monografia, ktorej súčasťou je výskum a je výsledkom hlbšej analýzy, nám chýbala," vysvetľuje Baláž s tým, že svojím spôsobom bude kniha prvou publikáciou o meste svojho druhu.

Práve pripravovaná monografia, rovnako ako iné publikácie súvisiace s mestom, výrobky lokálnych umelcov či upomienkové predmety by mohli návštevníci mesta nájsť v novom informačnom centre. To začalo mesto budovať v priestoroch MsKC. Ako dodal Baláž, infocentrum plánuje radnica otvoriť do konca tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM