Tip na knihu: Prečítajte si najlepšie recepty na grilovanie chutného mäska
Pri grilovaní nejde o pevne stanovené recepty, ale skôr o pozvanie na improvizáciu podľa toho, čo vám srdce ráči. Napr. pri burgeroch na začiatok postačia najjednoduchšie veci: trocha fašírovaného mäsa, žemľa a zopár korenín. Ak milujete burgery a steaky, tieto dve knihy sú pre vás ideálnym tipom.
Grilovanie. Burgery
Burgery sa pripravujú nespočetne mnohými spôsobmi.
Táto kniha vám ponúka nápady, ktorými podnieti vašu predstavivosť a
odštartuje kulinársku kreativitu a improvizáciu. Jej autor je presvedčený,
že úspech (či neúspech) burgera závisí vo veľkej miere od použitých
surovín, preto vám rád vysvetlí, aké suroviny sú zárukou úspechu.
Kniha Grilovanie. Burgery sa začína technikami a tipmi na zvládnutie základov, po nich nasledujú desiatky receptov na prípravu burgerov a príloh, ktoré vás určite nadchnú. Na svoje si prídu aj milovníci burgerov z hydiny či z morských plodov, ktoré si popri klasických burgeroch z hovädzieho mäsa získavajú čoraz väčšiu popularitu.
Grilovanie. Steaky
Odborníci sa domnievajú, že ľudská civilizácia sa začala pred stovkami
tisíc rokov, keď si naši predkovia po prvý raz opiekli mäso na ohni. Dnes
si už len ťažko vieme predstaviť, aké tuhé muselo byť vtedy mäso
v porovnaní s dnešnými šťavnatými hovädzími steakmi.
Pripraviť dnes výborný šťavnatý steak dokážete aj vy. Pomôže vám
pritom táto kniha, ktorá ponúka najmodernejšie poznatky o grilovaní a
množstvo skvelých nápadov a receptov nielen pre fanúšikov grilovania,
ktorým ide v prvom rade o nefalšovanú chuť mäsa bez množstva prísad,
ale aj pre tých, ktorí obľubujú výnimočné chute a radi popustia uzdu
vlastnej fantázii.
Recepty v knihe Grilovanie. Steaky si nevyžadujú výnimočné kuchárske schopnosti. Sú jednoduché a nenáročné, určené na večery, keď vám prišiel na chuť dobrý steak. Pozvite si zopár priateľov, namiešajte im drinky a usaďte sa vonku okolo ohňa. Keď vo vzduchu pocítite vôňu dreveného uhlia a opečeného mäsa, pôžitok bude perfektný.
RECEPT: Veľký kovbojský steak s omáčkou barbecue s whisky
Čas na prípravu asi 20 minút, čas na grilovanie 8–10 minút.
Na omáčku
2 PL olivového oleja
2 nadrobno nakrájané cibule
1 PL nadrobno nasekaného cesnaku
60 ml whisky
3 PL paradajkového pretlaku
125 ml javorového sirupu
1 PL jablkového octu
2 ČL dijonskej horčice
1 ČL údenej mletej červenej papriky
1 ČL tabasca
½ ČL čerstvo namletého čierneho korenia
4 rib-eye steaky s kosťou (po 400 – 450 g a 3 cm hrubé), prebytočný
tuk odstránime
olivový olej
hrubá morská soľ
čerstvo namleté čierne korenie
POSTUP:
1. V kastróle pri miernej až vysokej teplote zohrejeme olej. Pridáme
cibuľu a za občasného zamiešania restujeme 5 až 7 minút tak, aby
nezhnedla. Pridáme cesnak a ešte 1 minútu spolu restujeme, kým cesnak
nezačne rozvoniavať. Kastról zložíme zo sporáka a pomaly prilejeme whisky.
(Pozor, aby nevzplanula!) Vrátime na sporák a pomaly povaríme asi 2 minúty,
pokým sa alkohol takmer úplne neodparí. Primiešame paradajkový pretlak,
potom javorový sirup, ocot, horčicu, papriku, tabasco a čierne korenie a
spoločne povaríme 2 až 3 minúty, pokým omáčka trocha nezhustne.
Kastról zložíme zo sporáka a dáme bokom.
2. Steaky po oboch stranách jemne potrieme olejom, posolíme a pokoreníme.
Pred grilovaním necháme steaky 15 až 30 minút pri izbovej teplote.
3. Gril pripravíme na priamy silný ohrev (230 – 290 °C).
4. Grilovací rošt očistíme kefkou. Steaky grilujeme na požadované
prepečenie (8 – 10 minút stredne krvavé/medium rare) pod zakrytým vekom
na priamom silnom ohreve, pričom ich raz až dva razy obrátime. Keby
vzplanuli, preložíme ich dočasne na miesto s nepriamym ohrevom. Hotové
steaky zložíme z grilu a 3 až 5 minút necháme odpočinúť. Podávame
teplé s omáčkou.