Rôzne Správy

Stážisti z celého sveta strávili týždeň v Žiari: Sprievodcov im robili deti z dvojky

Z Indie, Hongkongu, Kirgizska či Alžírska. Vysokoškoláci z rôznych kútov sveta zavítali do našich končín. Stojí za tým zaujímavý projekt.

Ilustračný obrázok k článku Stážisti z celého sveta strávili týždeň v Žiari: Sprievodcov im robili deti z dvojky
Zdroj: TASR

Takmer 600 žiakov Základnej školy na Ulici M.R.Štefánika v Žiari nad Hronom si mohlo počas uplynulého týždňa overiť svoje vedomosti z anglického jazyka priamo v konverzácii so zahraničnými stážistami. Na škole bolo 12 študentov vysokých škôl z celého sveta.

Z rôznych kútov sveta

,,Zapojili sme sa do projektu Educate Slovakia. Počas celého týždňa sme tu mali vysokoškolákov z rôznych kútov sveta. Boli z Indie, Hongkongu, Kirgizska, Alžírska," priblížila riaditeľka školy Ľubica Baranová.

Stážisti mali vypracovaný učebný plán, so žiakmi viedli prednášky a interaktívne workshopy. ,,Pracovali v dvojiciach, chodili na každú vyučovaciu hodinu," priblížila Baranová s tým, že sprievod im robili žiaci najstarších ročníkov. Školáci tak mali možnosť komunikovať s nimi počas celého vyučovacieho dňa.

Školáci stážistom ukázali región

Deti vďaka nim sprostredkovane spoznali cudzie krajiny, ich kultúru, zvyky, hudbu, jedlá či miestne legendy. ,,V závere, keď sa už jazyková bariéra odbúrala a bol medzi nimi vytvorený veľmi priateľský vzťah, tak debatovali o rôznych témach," doplnila Baranová. Na oplátku sa snažili zahraničným študentom predstaviť svoje rodné mesto, jeho okolie a blízky región. Zaviedli ich do neďalekej Kremnice, Bojníc, ukázali im fáranie v bani či pozorovanie hviezd v planetáriu.

,,Po týždni aj žiak, ktorý angličtinu až tak veľmi dobre neovláda, prekonal bariéru a so stážistami komunikoval," zhodnotila Baranová. Reakcie školákov na stážistov nenechali na seba dlho čakať. Lúčenie po týždňovej stáži bolo podľa riaditeľky emotívne. Školáci už teraz plánujú, že komunikáciu s nimi budú udržiavať aj napriek diaľke.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM