Barbara Dallosová Rôzne Správy

Skôr než vyrazíte na hroby: Dušičkové otváracie hodiny v Žiari a Kremnici

Už onedlho sa tisíce ľudí vyberú na cintoríny zapáliť sviečky svojim blízkym. Dušičkovému náporu sa prispôsobujú i správcovia cintorínov, ktorí upravujú otváracie hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Skôr než vyrazíte na hroby: Dušičkové otváracie hodiny v Žiari a Kremnici
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Dušičkové dni, teda Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých, tento rok vyšli na stredu (1.11.) a štvrtok (2.11.). K pietnemu jesennému sviatku patrí atmosféra vysvietených cintorínov, ktorá je najpôsobivejšia práve vo večerných hodinách. Počas bežnej prevádzky ale väčšina cintorínov zatvára svoje brány už podvečer.

Ako pre Žiar24 uviedol správa cintorínov v Žiari nad Hronom a Kremnici Dušan Reiter, štandardne sú v tomto období oba cintoríny otvorené do 7:00 do 20:00 hodiny. ,,Počas sviatočných dní predĺžime otváracie hodiny na oboch cintorínoch do 21:00 hodiny, ale len ak bude priať počasie, teda nebude pršať, a ak budeme vidieť, že je záujem a ľudia sa ešte večer na cintorínoch zdržiavajú," vysvetlil Reiter.

Správca zároveň upozorňuje Žiarčanov, že kvety a vence tento rok priamo na cintoríne nezakúpia. ,,Kancelária bude otvorená, ale predávať sa budú len drobné veci, ako kahance, náplne, zapaľovače a pod.," dodáva Reiter.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM