Správy

Schátranú historickú sladovňu vo Vyhniach odkúpila obec: Už s ňou má víziu

Dedinka odkúpila od pivovaru celý areál aj s budovou bývalej sladovne. Nápadná budova je dominantou obce, je však v zlom stave.

Ilustračný obrázok k článku Schátranú historickú sladovňu vo Vyhniach odkúpila obec: Už s ňou má víziu
Zdroj: TASR/Lenka Krošláková

Obec Vyhne odkúpila od pivovaru Steiger budovu historickej sladovne. Za dominantu obce, ktorá je už roky vo veľmi zlom stave, zaplatí 70 000 eur. V budúcnosti by tam chcela vybudovať napríklad domov sociálnych služieb, súčasťou obnovy by však mohlo byť aj múzeum. Informoval o tom starosta Ervín Családi.

Búracie práce

„Od pivovaru sme odkúpili celý areál aj s budovou bývalej sladovne. Náš zámer je vybudovať domov sociálnych služieb. O prednú časť má záujem občianske združenie Eisenbach, ktoré by tu mohlo vybudovať múzeum alebo výstavný priestor,“ potvrdil Családi.

Starosta tvrdí, že komín sladovne budú musieť v budúcnosti zbúrať. Dominantnú prednú časť stavby však počas nezávislej konzultácie odporučil zachovať aj architekt. Stredná a zadná časť budú buď prestavané, alebo úplne zbúrané, v závislosti od budúceho posúdenia odborníkov.

Problémom sú financie

Családi priznáva, že myšlienka zámeru s bývalou sladovňou je projekt siahajúci do ďalekej budúcnosti. „Obec aktuálne nemá dostatočné finančné prostriedky. Len zbúranie strednej časti odhadujeme na asi 300 000 eur,“ uviedol starosta s tým, že ak k realizácii projektu dôjde, bude to určite z externých finančných zdrojov a zrejme v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom.

„V zadnej časti sme už mali odkúpené nejaké priestory. Teraz nás pivovar oslovil a podarilo sa nám vyrokovať dobrú cenu,“ povedal Családi. Obec podľa zverejnenej zmluvy zaplatí za bývalú sladovňu 70 000 eur v troch splátkach do konca marca 2022.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žiaru a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM