Barbara Dallosová Rôzne

Ryba, Mototechna... 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Žiari

Niektorí Žiarčania si dodnes dávajú zraz pri Rybe, hoci históriu starého obchodíka už dávno prepísala iná prevádzka. Predajne boli nielen centrom nákupov, ale i sociálnych kontaktov. Spomínate si na žiarske obchody z čias kosáku a kladiva?

Ilustračný obrázok k článku Ryba, Mototechna... 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Žiari
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody v centre Žiaru menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou.

Jednoducho Odevy

Dnes v nákupných centrách otáčame hlavy na všetky strany, aby sme si vybrali z obrovského množstva módnych značiek. Za socíku bola výmena garderóby podstatne jednoduchšia. Kto potreboval obnoviť šatník, zašiel do predajne, ktorej názov nič neskrýval – Odevy. Predajňa sídlila priamo na Námestí Matice slovenskej, v priestoroch, kde dnes sedia za priehradkami pracovníci banky a v predaji textilov v meste nemala konkurencie. Sortiment sa nedal nazvať širokým a nezriedka sa teda stávalo, že ste v tej istej bunde či nohaviciach stretli denne i niekoľkých ďalších spoluobčanov. Nechýbali špeciálne regály s outfitmi pre pionierske hviezdičky – košele, sukne, nohavice. Samozrejme, okrem pionierskych šatiek, tie si bolo treba zaslúžiť :)

Obľúbená Ryba

Vôňa z tejto predajne zostala v pamäti mnohým Žiarčanom dodnes. Rybací šalát, treska v majonéze, čerstvé rožky. Návšteva Ryby bola hotovou spoločenskou udalosťou. Pri raňajkách na stojáka sa tu bežne diskutovalo o práci či o živote. Šlo o akési rýchle občerstvenie socialistických čias, hoci podstatne menej rýchle. Ako mnohí spomínajú, doba nebola taká uponáhľaná a na rozhovor pri čerstvom šaláte sa čas vždy našiel. Roh obytného domu na Ulici Štefana Moysesa odvtedy vystriedalo niekoľko prevádzok, dnes v nej sídli butik.

Mototechna

Každý, kto mal auto, vedel, kde je Mototechna. Súčiastky a náhradné diely do škodoviek sa nakupovali práve tu. Obľúbený obchod to bol aj pre motorkárov, tiež tu zohnali všetko, čo na svoju mašinku potrebovali. Pomedzi regály s tovarom sa zákazníci samozrejme nemohli prechádzať. Ako v mnohých iných prevádzkach, aj tu hral dôležitú úlohu predajný pult. Rozhovor s predavačkou, ktorej ste museli vysvetliť, čo presne potrebujete, bol teda súčasťou každého nákupu. Tá potom trpezlivo vykladala na pultík všetko, čo by ste si mohli želať. I Mototechne patrilo čestné miesto v centre, na Ulici Štefana Moysesa, oproti spomínanej Rybe. Dnes sú priestory niekdajšieho raja škodovkárov rozčlenené na niekoľko prevádzok ako je banka či obchod so športovým oblečením.

Po Zelovoci ani stopy

Ako zhrnúť predrevolučné časy tromi slovami? Mnohým možno napadne – rady na banány. Aj Žiarčania mali trpezlivosť vystáť si ich na vytúžený nedostatkový tovar. Rady sa vinuli aj pred Zelovocom na Ul. Jiráskovej. Skromná predajňa ovocia a zeleniny sídlila v drevenej stavbe medzi obytnými domami. Žiarčania narodení po deväťdesiatom roku poznali kedysi vychytený Zelovoc len ako nefunkčnú ,,zelenú búdu". Tovar z útrob drevostavby totiž zmizol, ona samotná ale ostala a roky chátrala. Toto leto sa ju žiarska radnica rozhodla zrovnať so zemou a stopy po Zelovoci už zostali len v pamäti obyvateľov.

Hračkárstvo

Žiarčania, ktorí v socializme prežili detstvo, si zaručene pamätajú najväčšiu predajňu hračiek na rohu budovy na Ul. Dr. Janského. Šikovne umiestnená predajňa, ktorá sa po ceste do nemocnice nedala obísť, bola rajom pre všetky deti z mesta. Ako niektorí, dnes už dospelí obyvatelia spomínajú, drobnosť z hračkárne bola sľubovanou útechou po návšteve u lekára či strašidelnej injekcii.

A čo vy? Pamätáte si tieto predajne, alebo si okrem nich spomínate aj na nejaké iné, ktoré sa vám viažu s krásnymi udalosťami, priateľmi z mladosti, či veselými historkami? Podeľte sa o ne s našimi čitateľmi. Budeme veľmi radi, ak ku svojim spomienkam pripojíte aj fotografie. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: dallosova@global24.sk.

Foto: ilustračné (Podchod a Dom služieb alebo tzv. Žiaran, cca r. 1982)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM