Martin Károly Kremnica

Rekordný počet kandidátov na post primátora v Kremnici

Kremnica 23. septembra - Termín komunálnych volieb sa nezadržateľne blíži. Oslovili sme všetkých 12 potenciálnych kandidátov. Mnohí z nich ešte zbierajú podpisy od obyvateľov mesta. Odpovedali na dve otázky.

Prvá položená otázka sa týkala dôvodu kandidatúry, druhá mala priblížiť voličom kandidátske priority v budúcom volebnom období. Kandidáti sú zobrazení podľa abecedy. Väčšina kandidátov sú nezávislí, len dvaja z nich sú na kandidátke politických strán. Záverečný zoznam sa preto nemusí zhodovať s oficiálnym zoznamom kandidátov. Redakcia Žiar24 sa dištancuje od názorov kandidátov na primátora. Uvádzame ich v plnom znení, v abecednom poradí.

RNDr. Zuzana Balážová, primátorka Kremnice, NEKA

Prečo kandidujem? Mám na to dva dôvody. 1. Hoci sa nám podarilo ustáť bitku s kanadskou firmou Tournigan, ktorá sa nakoniec vzdala ťažby zlata v Kremnici, boj pokračuje. Tournigan predal projekt ťažby a dobývací priestor Kremnica neznámej britskej spoločnosti Ortac Resources. Táto ohlásila, že chce získať povolenie na ťažbu. Ja Kremnicu milujem a urobím všetko preto, aby nezmyselnou ťažbou nedošlo k jej zničeniu. 2. V tomto volebnom období sa nám podarilo získať pre Kremnicu viac ako 5 miliónov EUR z rôznych fondov. Viac ako polovica je už preinvestovaná, ale ďalšiu časť je potrebné zrealizovať. Tak ako v predchádzajúcich projektoch, chcela by som mať nad nimi osobný dohľad.

Hlavné ciele? //Dokončiť začaté projekty a pripraviť nové, napríklad obnovu Zechenterovej záhrady a jeho domu, alebo tiež obnovu futbalovej tribúny. V tomto volebnom období sme predovšetkým pamätali na mladú generáciu, obnovovali sme školu a škôlky, mali by sme teda pripraviť projekty pre ďalšie skupiny obyvateľov. //

**Mgr. Ing. Alexander Ferenčík, 32r. NEKA **

1.Prečo ste sa rozhodli kandidovať ?

Rozhodnutie kandidovať na post primátora neprišlo len tak celkom z mojej hlavy – oslovili ma ľudia, ktorí poznajú výsledky mojej práce, ktorí ma poznajú dlhšiu dobu. Moja kandidatúra nevychádza z neskromnej domienky, že som tým najlepším, jediným pre tento post. Skôr si myslím, že pri tejto práci môžem využiť jednak skúsenosti z doterajšej praxe v podnikateľskom prostredí a samozrejme aj nadobudnuté teoretické vedomosti z oblastí verejná ekonomika či právo.

2. Aké sú Vaše hlavné ciele v prípade víťazstva ?

Na tomto mieste je ešte myslím trochu skoro „odkrývať karty“. Hovoriť o tom, čo všetko bude zadarmo bez znalosti ekonomickej situácie je iba populizmus. Hlavným cieľom je plnohodnotné fungovanie samosprávy aj vrátane prenesených kompetencií – školstva, kultúry. Mesto má rozpracované mnoho projektov, z ktorých niektoré už bežia, iné sú v štádiu prípravy – jedná sa o projekty využívajúce financovanie zo štrukturálnych fondov EÚ – rád by som využil tieto zdroje v maximálnej možnej miere, pretože tieto možnosti sa nemusia opakovať. Taktiež by som sa rád zbavil systému plateného parkovania, ak to bude možné, ktoré je skôr kontraproduktívne k rozvoju cestovného ruchu. Mesto však môže ísť cestou rozvoja len v prípade plnohodnotného fungovania, a o tom je z tejto pozície ešte ťažko hovoriť. O mojich zámeroch budem voličov ešte samozrejme informovať.

PaeDr.Tibor Ferenčík, NEKA

PaeDr.Tibor Ferenčík zástupca primátorky od mája 2010, Na post primátora kandiduje 1. krát. Poslancom je prvé volebné obdobie, nie je členom žiadnej politickej strany. Momentálne sa snaží vytvoriť tím, momentálne spolupracuje s približne 10 ľuďmi, ktorí sú rozdelení po obvodoch.

1.//Práca poslanca ma baví a snažím sa prostredníctvom nej zmeniť veci v Kremnici k lepšiemu. //

2.Úspech mesta podľa mňa nesúvisí s bodmi politického programu. Podľa mňa ide o drobné čiastkové ciele, ktoré následne môžu vytvoriť pozitívny obraz. Rozhodne je to ale turistický ruch, ktorý by mal v budúcnosti ovplyvňovať danosti Kremnice. Ďalším z drobných cieľov je napr to že mestský cintorín by mal byť opäť v mestských rukách napríklad aj pre vytvorenie nových pracovných miest. Dôležitá je samozrejme úzka spolupráca s priemyselnými podnikmi na území mesta.
Z drobných cieľov by som ešte uviedol, že snažím dokončiť projekt výstavby lávky pre peších a cyklistov v tunely ROH a chcem to dotiahnuť do konca.

Ing. Mgr. Vladimír Hudec, NEKA

Som Vladimír Hudec. Som inžinier strojár a magister práva. Mám 61 rokov. Narodil som sa v Nitre. Bývam už niekoľko rokov v Kremnici na Veterníku. Ak získam potrebnú podporu občanov chcel by som kandidovať a vykonávať funkciu primátora mesta Kremnica. Majetkovo, po­liticky i celkovo som nezávislý. Rád by som túto službu vykonával pre prospech mesta a dobro občanov. Budem veľmi rád a povďačný ak ma ľudia podporia pri mojom snažení.

1.Prečo chcem, byť primátorom? Kremnicu poznám od 50-tych rokov, keď som v tom čase ako chlapec, z rodinou chodieval na výlety na Skalku a prázdniny som trávil v Lúčkach. Kremnica mala pre mňa vždy taký zvláštny, čiastočne tajomný náboj. A vždy som považoval Kremnicu za veľmi zaujímavé mesto. Mesto, ktoré má veľa zaujímavostí a doslova pokladov. A veľmi bohatú banícku a minciarsku históriu. Ale, v posledných rokoch sa mi zdá, že Kremnica ako keby strácala dych. Ako keby začala stagnovať. Ako keby nemala pred sebou jasnú perspektívu a cieľ. Aj mne sa zdá že tu chýba jasný a perspektívny program rozvoja. Tak, aby mesto bolo zaujímavé aj pre mladú nastávajúcu generáciu a dokonca aby pritiahlo mladých ľudí i z okolia. Aby nielen obyvatelia mesta videli v meste svoju budúcnosť a perspektívu. A toto by som rád zmenil. Som presvedčený, že na základe svojich vedomostí z oblasti reálneho života a životných skúseností, v tom i skúsenosti z komunálnej politiky aj zo zahraničia a ako nezávislý kandidát, ale skutočne nezávislý, nezaťažený politickými, majetkovými a rodinnými záväzkami s inými osobami z mesta, by som bol úspešný. Mesto Kremnica považujem aj za svoje mesto a chcem byť naň pyšný a hrdý aj naďalej.

2.Čo urobím ako primátor? V prvom rade budem chcieť zvýšiť výkonnosť a efektivitu mestských inštitúcií a organizácií. Aby boli jasné pravidlá „hry“ a tieto sa aj dodržiavali. Aby ľudia vedeli čo majú robiť a ako môžu zarobiť aj viac. Aby sa pri rozumnom hospodárení vytvorili aj ďalšie pracovné miesta. Myslím si, že v meste je dostatok schopných a obetavých ľudí na to, aby sa to dosiahlo a zároveň, že mesto má dostatok ľudských a materiálnych zdrojov aby sa vytvorila základňa pre jeho rozvoj. Chcel by som, aby bol hlavne v spolupráci s občanmi mesta spracovaný generel mesta na dlhšie obdobie a aby po verejnej diskusii k tomuto generelu bol tento hlavným cieľom do budúcich rokov. A chcel by som tento generel pomocou svojich vedomostí a skúseností spolu s občanmi aj napĺňať a realizovať. Ja osobne vidím perspektívu v oblasti cestovného ruchu. Aby sme však mohli hovoriť o skutočnom cestovnom ruchu treba ešte veľa vecí urobiť. Najmä v oblasti infraštruktúry a komplexnosti. Treba sa k tomu poučiť aj vonku, tam kde to funguje, v Rakúsku, v Nemecku a pod.. Chcel by som tiež, z podnikateľov v meste a z riaditeľov významných organizácií a inštitúcií sídliacich v meste, vytvoriť pravidelný poradný orgán samosprávy mesta a aj pomocou ich vedomostí, skúseností a možností koordinovať činnosti v meste tak, aby sme dosiahli spoločný výsledok – dobrý život pre všetkých obyvateľov mesta. Korektná a rozumná spolupráca orgánov samosprávy a občanov s podnikateľskými subjektami v meste môže byť prospešná pre nich, ale aj pre všetkých obyvateľov mesta. Chcel by som aby sa v meste vytvorila korektná, slušná a seriózna atmosféra, ktorú si budeme spolu vytvárať a spolu užívať.

Ing. Svorad Knapp, 51 rokov, NEKA

1.Rozhodol som sa kandidovať kvôli tomu, že by som chcel zastaviť dlhotrvajúci úpadok, kedysi prosperujúceho mesta Kremnica.

2.Dalo by sa spraviť 1000 vecí po uvedenom dlhotravajúcom úpadku, ale ako prvé by mala byť dohoda s firmami, právnickými osobami, a mestom, ktoré majú pôsobisko v meste Kremnica, ktorá by bola zameraná na rozvoji nášho mesta. Firmy, ktoré tu pôsobia by mali mať od mesta aj určitú výhodu, aby to nebolo ako napr. S firmou Brick alebo Grotto, ktoré majú pôsobisko mimo mesta, tu sa len využijú pracujúci a zisky z týchto firiem idú niekde úplne inam. Aby napríklad opravy a rekonštrukcie nevyhrávali firmy pôsobiace niekde inde, a zisky idú niekam úplne inam. Ide mi o to, aby zisky zostávali tu.

Marián Lietava, 31 rokov živnostník, NEKA

Mojim hlavným cieľom je nesľubovanie nereálnych skutočností, ale robiť to o čom som presvedčený, že je v prospech obyvateľov našej Kremnice. A to vyriešenie bytovej problematiky postavením minimálne dvoch bytových domov pre rodiny,nove fasády na pešej zóne,

Mgr. Peter Lysek, 55 rokv, NEKA

1.Rozhodol som sa preto, lebo som Kremničan telom aj dušou a oslovilo ma pár obyvateľov Kremnice. Kandidoval som pred 8 rokmi. Potom ma to stálo zamestnanie. Momentálne zbieram podpisy.

2.Všetko záleží od zloženia parlamentu a dôležitá je spokojnosť jej návštevníkov, aby sa vracali neustále. Podla mňa ale zatiaľ z Kremnice nie to turistické centrum , ktoré by mohlo byť a ktoré by si toto pekné mesto zaslúžilo. Šport, kultúra, je to všetko naviazané. Treba pomáhať športovcom , ale nevynímať z toho samozrejme školstvo. Som za kompletnú zmenu parlamentu.

Doc. PaedDr. Jaroslav Mazůrek,CSc, SaS

1/ Kandidujem na primátora mesta, pretože sa domnievam, že Kremnica ako mesto prežíva jednu z najväčších stagnácii ekonomicko – sociálneho rozvoja vo svojej histórii vôbec, čo ma ako rodáka zarmucuje a zároveň podnecuje urobiť zásadné  a komplexné opatrenia na zmenu daného stavu vo všetkých sférach života mesta a tiež zmeny v riadení, t. j. v štruktúre menežovania, s cieľom obnoviť efektivitu a dynamiku hospodársko - sociálneho a kultúrno spoločenského rastu Kremnicu na základe využitia hospodárskeho potenciálu mesta, t. j.  zdrojov lesného a vodného hospodárstva, ako aj možnosti využitia bohatej histórie z oblasti baníctva a minciarstva  a kultúrno – historických pamiatok pre rozvoj cestovného ruchu v meste.   2/ Na základe naštartovania pozitívnych zmien v ekonomicko – sociálnom rozvoji,  vytvoriť čo najskôr základňu  pre tvorbu nových pracovných miest, a tým zároveň znížiť pomerne vysokú mieru nezamestnanosti v regióne, ktorá sa prejavuje najmä odchodom mladých ľudí z mesta a neustálym úbytkom počtu obyvateľstva Kremnice. Je potrebné aj okamžité budovanie novej infraštruktúry, ktorá je absolútne v nevyhovujúcom stave ( kanalizácia , osvetlenie, bezpečnostné hrádze pri vodných tokoch a pod.). Stabilizácia verejných financií a príjmov mesta z hospodársko – podnikateľskej činnosti a z fondov Európskej únie, a tým zároveň vytvárať možnosti financovania sociálneho rozvoja mesta, najmä zariadení pre seniorov a občanov mesta vo vysokom penzijnom veku. Tým sa vytvárajú tiež širšie možnosti financovania športových možností deti a mládeže a tiež rozvoj predškolských a školských zariadení v meste. Vytvoriť čo najlepšie podmienky pre rozvoj a propagáciu cestovného ruchu.

Mgr. Peter Neuschl, 42 rokov, NEKA

1.Prečo som sa rozhodol kandidovať?

Oslovili ma ľudia, ktorí žijú a chcú žiť v Kremnici, a ktorí si myslia, že by sa dali robiť veci lepšie. O tom som presvedčený aj ja. Chcem kandidovať ako nezávislý kandidát. Spolieham sa na múdrosť Kremničanov. Nechcem politizovať, chcem pracovať. // 2. //Mojim cieľom je, aby sa v Kremnici lepšie žilo. Chcem maximálne využiť potenciál mesta a ľudí žijúcich v ňom. Uvedomujem si, že sám nedokážem nič. Preto spolu so mnou kandidujú aj siedmi kandidáti na poslancov, s ktorými som pripravil program, ktorý zohľadňuje všetky zásadné problémy mesta , ale aj ich riešenie. Samozrejme, keď bude čas, o všetkom budú Kremničania informovaní.

FB skupina Lepšia Kremnica: http://www.facebook.com/…754899397811?…

Bc. Jaroslav Přibyl, 51 rokov, NEKA

1. Som rodený Kremničan,pracujem na železnici ako inžinier železničnej dopravy-správca tunelov a priepustov na AO Banská Bystrica.Pohybujem sa po dosť širokom území a vidím že všade je kríza,ale v Kremnici sa zdržuje dlhšiu dobu.S myšlienkou na kandidovanie na primátora som sa začal zaoberať po verejnom-utajenom zhromaždení o rušení nemocnice v Kremnici,kde som jediný protestoval proti jej zrušeniu.Z pos­lancov ktorí odhlasovali jej rušenie a v ďalšom období sa aktívne podielali na stave Kremnice v akom je dnes sú protikandidáti na primátora.Sľubujú občanom rozvoj,vidím v tom faloš,mám Kremnicu mimoriadne rád,a bojím sa čo s ňou ďalej urobia po voľbách.Ak v nej naďalej chcem dôstojne žiť musím konať.

2.// Na otázku ťažká odpoveď musím zisťiť skutočný stav čo tu ešte mestu zostalo,ale aby som odpovedal:nástup do funkcie bude v zimnom období a veľmi ma bude zaujímať ako je Kremnica pripravená na zimu.//

Marián Vojtko, 36 rokov, NEKA s podporou SDKÚ – DS, OKS

Kandidujem ako nezávislý kandidát občianskej iniciatívy združenia Naša Kremnica s podporou politických strán SDKÚ – DS a OKS. V dobe komunálnych volieb budem mať 37 rokov, som ženatý, mám dve deti, kresťan katolík. Profesne som pedagóg hudby, dramaturg, komunálny politik od roku 2002.

1.// Rozhodnutie kandidovať na post primátora mesta Kremnica som urobil už takmer pred rokom a to z viacerých dôvodov. Po prvé nechcem, aby moje deti raz stáli pred dilemou odchodu z nášho mesta, či už za lepšími pracovnými príležitosťami, za lepším bývaním, alebo za celkovým lepším životom. Preto už osem rokov pôsobím v meste verejne. Po druhé, nie som spokojný so stagnáciou nášho mesta, ktorá sa za posledné štyri roky prejavuje v absencií koncepčnosti rozvoja mesta vo všetkých oblastiach spoločenského života v našom meste a s vylúčením verejnosti z rozhodovania o veciach, ktoré sa týkajú nás všetkých. A po tretie viem byť kreatívny a ponúknuť jasné vízie pre naše mesto, jeho obyvateľov a návštevníkov s tímom ľudí, ktorí sú odborníci vo svojich profesiách a oblastiach záujmu.//

2. Chcem na poste primátora mesta Kremnica pracovať tak, aby mali prácu aj ostatní, aby mali ľudia kde bývať a aby sa im dostávalo takej kvality služieb, akú si občania mesta Kremnica zaslúžia. Po ôsmych rokoch práce poslanca MsZ viem čo samospráva musí a čo môže a preto ponúkam reálne riešenia a nie alibistické sľuby. Konkrétne ciele sú rozpracované v mojom a našom predvolebnom programe, ktorý predstavíme na našich verejných stretnutiach s obyvateľmi mesta Kremnica už onedlho. Rozhodne chcem podporovať prílev investícií najmä v oblasti bytovej výstavby, zníženia nezamestnanosti a rozvoja služieb tak pre obyvateľov, ako aj návštevníkov našej Kremnice.

web Naša Kremnica: http://www.nasakremnica.sk/ FB SKupina Naša Kremnica: http://www.facebook.com/…754899397811?…

Ing. Milan Žabka, SMER – SD, s podporou HZDS- ĽS

1.// Prečo som sa rozhodol kandidovať? Chcem využiť v prospech Kremnice svoje skúsenosti, ktoré som nadobudol v predchádzajúcich funkciách od obchodno-technického námestníka až po riaditeľa závodu so 600 zamestnancami. Tak isto dnešnú funkciu prednostu Obvodného úradu v Žiari nad Hronom a člena komisie VUC BBSK pre dopravu a cestné komunikácie. Aj keď si to vo všeobecnosti určitá skupina ľudí nechce priznať, je potrebné si uvedomiť, že funkcia primátora vo väčších a veľkých mestách sa porovnáva s hospodárskou a manažérskou funkciou. Kandidujem za stranu SMER-SD, kde mám plnú podporu okresnej a krajskej rady a kde moju nomináciu odsúhlasil osobne aj predseda strany p. Robert Fico.//

3. Čo chcem spraviť?
Pripraviť program, ktorý predstavím obyvateľom mesta Kremnica v predvolebnej kampani, aby po 4 rokoch mohli konkrétne spraviť jeho odpočet.

Portál Žiar24 sa snaží v predvolebnej kampani, v spolupráci s inými subjektami, pripraviť po po prvý krát predvolebnú diskusiu s kandidátmi na primátora. Tá by bola následne vysielaná aj na Vašej obľúbenej stránke. O podrobnostiach Vás budeme informovať.

/mak/

Zverejnili sme fotografie kandidátov, ktorý nám ich poslali.

Kandidati Kca
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM