Barbara Dallosová Rôzne Správy

Príroda pri Kremnici nám má robiť meno: Mieri do špeciálneho zoznamu

Bezmála 150 hektárov prírody v našom regióne sa môže stať súčasťou národného zoznamu území európskeho významu.

Ilustračný obrázok k článku Príroda pri Kremnici nám má robiť meno: Mieri do špeciálneho zoznamu
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kunešovské lúky v Kremnických vrchoch plánujú zaradiť do národného zoznamu území európskeho významu. Po ich zaradení bude na území platiť 3. stupeň ochrany prírody.

Ochrana biotopov

Ako priblížila Monika Farbiaková zo Správy chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, územie je navrhované zaradiť na zoznam z dôvodu zachovania alebo zlepšenia stavu ochrany biotopov a druhov európskeho významu.

V prípade Kunešovských lúk ide napríklad o zvonček hrubokoreňový. Ochrana sa navrhuje pre výskyt kvetnatých vysokohorských a horských psicových porastov na silikátovom substráte. Predmetom ochrany v území sú aj bezkolencové lúky, vlhkomilné vysokobylinné lemové spoločenstvá na poriečnych nivách od nížin do alpínskeho stupňa, nížinné a podhorské kosné lúky či prechodné rašeliniská a trasoviská.

Zápis môže trvať aj roky

Kunešovské lúky o rozlohe 144 hektárov sa nachádzajú v katastrálnych územiach Kremnica, Kremnické Bane a Lúčky. Predrokovanie návrhu o zaradení do národného zoznamu sa už uskutočnilo na Obecnom úrade v Kremnických Baniach. Podľa Farbiakovej trvá proces zápisu aj niekoľko rokov. ,,Návrh bude teraz predložený Európskej komisii," dodala v tejto súvislosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM