Rôzne Správy

Prírastky v neďalekej základke: Exotické opičky nepohrdnú jogurtom, žiaci im varia špeciálny čaj

Obecná škola, ktorá mala vždy blízko k prírode, opäť prekvapuje. Vzácne opičky z kolumbijského pralesa žijú priamo v triede.

Ilustračný obrázok k článku Prírastky v neďalekej základke: Exotické opičky nepohrdnú jogurtom, žiaci im varia špeciálny čaj
Zdroj: TASR

V Základnej škole Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach majú ďalších nových obyvateľov z ríše zvierat. Ide o tri samičky vzrastovo malých opičiek, ktoré sa tam dostali z košickej ZOO.

Riaditeľ školy Pavel Michal priblížil, že ide o druh opice tamarín pinčí. ,,Je to malá opička, ktorá má 250 až 300 gramov. Ide o opice, ktoré žijú len v tropickom kolumbijskom pralese, a práve preto patria medzi 20 najohrozenejších druhov primátov na svete," uviedol. Ich populácia sa zmenšuje pre výrub pralesov na získavanie ornej pôdy a pestovanie plodín. V tejto časti sveta sa tak populácia tohto druhu opíc znižuje, naopak, veľmi dobre zabezpečený výskyt tohto druhu je v chovoch a zoologických záhradách.

Tamaríny sú podľa Michala vyberavými jedákmi a napríklad na rozdiel od dravcov, pre ktoré je táto škola známa, si vyžadujú komplikovanú starostlivosť. ,,Ich jedálny lístok je veľmi pestrý, od rôznych jogurtov, cez špeciálne kašičky, varenú zeleninu a mäso až po špeciálne čaje," dodal riaditeľ s tým, že pri príprave pokrmov asistujú aj miestne deti.

V Štiavnických Baniach sú opičky súčasťou učebne, kde majú školáci zriadenú názornú ukážku tropického pralesa. Aj vďaka nim tak bude vzdelávanie o klimatických zmenách, klíme či význame pralesa pre deti zaujímavejšie. Navyše, opičky budú lákadlom aj pre ostatných školákov a návštevníkov, ktorí sem chodia na exkurzie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM