Jakub Forgács Správy Samospráva

Poslanci BBSK schválili rozpočet JEDNOHLASNE: Čakajú nás výrazné ÚSPORNÉ opatrenia

Župan Ondrej Lunter pripomenul, že nielen samosprávny kraj, ale aj mestá a obce doplácajú na populistické a nesystémové opatrenia, ktoré vláda prijala v poslednom období.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci BBSK schválili rozpočet JEDNOHLASNE: Čakajú nás výrazné ÚSPORNÉ opatrenia
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) bude v budúcom roku hospodáriť s celkovým rozpočtom vo výške viac ako 410 miliónov eur. Väčšinu z tejto sumy budú tvoriť externé zdroje, daňové príjmy sú rozpočtované vo výške 155 miliónov eur. Medzi najväčšie výdavky schváleného rozpočtu budú patriť verejná doprava a sociálne služby, ktoré zhltnú spolu 60% daňových príjmov. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Jednohlasné rozhodnutie

Rozpočet v pondelok jednohlasne schválili všetci prítomní poslanci zastupiteľstva.

„Chcem poďakovať všetkým za prípravu rozpočtu, za trpezlivosť, keď sme ho prechádzali položku po položke, aj za dnešné schválenie kolegom a kolegyniam v zastupiteľstve. Za iných okolností by sme sa dnes spokojne usmievali, pretože rozpočet je jedným z najdôležitejších dokumentov pre dobré fungovanie inštitúcií verejnej správy i samosprávy. Tento rok však bolo jeho zostavovanie mimoriadne náročné – pre energetickú krízu, pre infláciu a v neposlednom rade pre neistotu okolo štátneho rozpočtu, ktorý do dnešného dňa nie je schválený a nie je tak jasné, aké kompenzácie od vlády dostaneme,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Viac o tom, k akým úsporným opatreniam musel kraj pristúpiť, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM