Barbara Dallosová Rôzne Správy

Poriadny úlet žiarskych maturantov: Jánošík, Escobar aj Mečiar v jednom VIDEU

Prísť s naozaj originálnym príbehom o únose triednej knihy dnes nie je ľahké. Žiarski gymnazisti do toho dali všetko. Posúďte sami...

Zdroj: Vimeo.com

Videí s únosmi triednych kníh sa každoročne vyroja stovky. Maturanti sa predháňajú a pustiť do sveta naozaj originálne video čoraz ťažšie. Partii žiarskych gymnazistov sa to ale podarilo. Študenti prišli s konceptom preniesť únos triednej knihy niekoľkými historickými obdobiami a siahli pritom po známych postavách.

,,V podstate ide o príbeh našej nepodarenej triednej knihy, ktorú vyrobil ešte Gutenberg. Každej postave, ku ktorej sa dostane, prinesie nešťastie alebo ju zmení na zlú. Báthorička, Jánošik, Escobar, Mečiar," ozrejmuje v mene maturantov Lukáš Janovič.

Maturanti zobrali výrobu svojho videa vážne a nakrúcali tri celé dni na rôznych miestach – v škole, v žiarskych uliciach, ale aj prírode okolo Šášova či v Kremnici. Študenti robili, čo mohli. Každý priložil ruku k dielu nielen na samotnom videu, ale v jeho zákulisí. Bolo treba zohnať napríklad dobové kostýmy z múzea či vidly od babky z dediny.

Ako prezrádza Lukáš, maturanti mali pripravený scenár, nie všetko ale šlo podľa plánu a video sa miestami režírovalo samo.

,,Natáčanie sme si celkovo užili, i keď sa vyskytli menšie komplikácie. Vždy nás na záver dostihla tma, a tak sme si museli niektoré scénky nasvetľovať. Nepočítali sme s tým, ako dlho nám to bude trvať. Báthoričku sme chceli mať natočenú za polhodinku, ale nakoniec sme ju točili 5 hodín (minútová scéna vo finálnom videu) a zvyšok sme museli presunúť na ďalší deň. Improvizovali sme takmer neustále. Scenár nám prišiel akýsi nemastný-neslaný a nakoniec sme toho dosť pomenili. Konkrétne napríklad celého Jánošíka a aj „párik gayov“ v Černákovi je vlastne scénka, ktorá nás napadla až priamo na mieste," vysvetľuje.

,,Pikoškou je, že kameraman bol tak ochotný, až na nás prerobil,„ hovorí so smiechom Lukáš a dodáva: ,,Bez neho by to bol len zaujímavý nápad v priemernom prevedení.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM