Aktualizované Barbara Dallosová Krimi Video

Obrovská tragédia neďaleko Kremnice: V letnom tábore zahynulo jedno z detí

Polícia potvrdila správu, z ktorej behá mráz po chrbte. Jedno z detí prišlo o život priamo v prázdninovom tábore.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská tragédia neďaleko Kremnice: V letnom tábore zahynulo jedno z detí
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V detskom tábore pri obci Turček, neďaleko horskej dedinky Kremnické Bane, došlo v noci na utorok (17. 8.) k veľkému nešťastiu. Udalosť, ktorú polícia nechce presne špecifikovať, spôsobila zranenia niekoľkých detí, no i úmrtie.

Tábor rozmetala búrka

„Jedno dieťa utrpelo zranenia, ktorým, žiaľ, podľahlo. Na miesto boli ihneď vyslané všetky dostupné policajné hliadky aj tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline,“ uvádza nateraz polícia.

Ako ubezpečujú muži zákona, v týchto chvíľach udalosti dokumentujú a vykonávajú procesné úkony. Na konkrétnejšie informácie o tom, čo sa na mieste stalo, sú ale skúpi. „Vzhľadom na citlivosť prípadu nebudeme poskytovať k predmetnej udalosti žiadne bližšie informácie až do skončenia vyšetrovania,“ dodáva polícia.

Ťažko dostupný terén

„Môžem potvrdiť, že sme krátko po polnoci prijali tiesňové volanie na linku 155 o tom, že v tábore údajne víchrica zhodila stany a na mieste sa majú nachádzať zranené deti,“ uviedla k prípadu hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Išlo podľa nej o ťažšie dostupný terén s popadanými stromami, preto bol zásah koordinovaný s hasičmi aj políciou. „Žiaľ, vyslaní záchranári už jednému z detí nedokázali pomôcť, ďalších sedem bolo po ošetrení prevezených do nemocníc v okolí,“ ozrejmila s tým, že viac informácií vzhľadom na to, že ide o maloleté osoby, nemôže poskytnúť.

Prevoz do kláštora

Podľa Michala Kypusa z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline sa v stanovom tábore nachádzalo 104 detí.

Hasiči poskytli zraneným osobám predlekársku prvú pomoc a odovzdali ich do opatery záchrannej zdravotnej službe. Tá transportovala deti na ďalšie ošetrenie do nemocníc. Ostatné deti pozvážali hasičskou technikou do budovy neďalekého kláštora, kde dostali dočasné ubytovanie. „Na miesto bola privolaná polícia,“ dodal Kypus.

Následky veternej kalamity v súčasnosti odstraňujú. Postihnutým osobám poskytujú krízovú intervenciu. Zasahovali hasiči zo staníc v Turčianskych Tepliciach, Martine a Žiline, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Turček a Sučany.

Správy z nemocnice

Zdravotný stav štyroch zranených detí z tábora je stabilizovaný, piate je mimo ohrozenia života. Potvrdili to hovorkyne nemocníc v Martine a Žiari nad Hronom, v ktorých pacientov hospitalizovali. Ďalšie dve deti ošetrili na urgentnom príjme Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, následne ich prepustili do domácej liečby.

Ako priblížila komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Jana Fedáková, do nemocnice v Žiari nad Hronom prijali na hospitalizáciu štyroch pacientov. „Našťastie utrpeli iba ľahké zranenia a ich zdravotný stav je stabilizovaný,“ povedala.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová uviedla, že jedno dieťa hospitalizovali na klinike detí a dorastu. „Momentálne je mimo ohrozenia života,“ dodala.

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM