Rôzne Správy

O dôvod viac zájsť do kaštieľa v Antone: Návštevníci môžu po novom vidieť túto krásu

Kaštieľ vo Svätom Antone prechádza veľkou rekonštrukciou a návštevníci môžu vidieť aj miesta, ktoré zostávali doposiaľ ukryté.

Ilustračný obrázok k článku O dôvod viac zájsť do kaštieľa v Antone: Návštevníci môžu po novom vidieť túto krásu
Zdroj: TASR

Turisti, ktorí sa počas tohtoročných letných prázdnin rozhodnú navštíviť Múzeum vo Svätom Antone, majú o dôvod viac, prečo sa do tejto malej obce neďaleko Banskej Štiavnice vybrať. Tunajší múzejníci sa rozhodli počas letných prázdnin ponechať otvorenú k nahliadnutiu aj prícestnú Kaplnku sv. Jána Nepomuckého.

Barokovú kaplnku postavili v rokoch 1755 – 1758 a sú v nej zachované ešte pôvodné freskomaľby s reliéfom od Antona Schmidta. V uplynulých mesiacoch prešla kompletnou obnovou. „Kaplnka je zrekonštruovaná, je veľmi pekná a preto ju chceme ukázať aj návštevníkom. V júli a auguste do nej budú môcť návštevníci nazrieť,“ priblížila Jana Slaná z múzea s tým, že nahliadnuť do nej budú môcť spoza zatvorenej mreže, ktorá ju chráni aj pred vandalmi.

Slaná ďalej uviedla, že múzeum bude počas letných prázdnin pre verejnosť otvorené od utorka do nedele v čase od 9.00 do 17.00 h. Kaštieľ si môžu návštevníci pozrieť aj naďalej bez lektorského výkladu. Pri vstupe dostanú text a expozície si môžu prejsť individuálne. „Je to jedinečná možnosť pozrieť si kaštieľ bez obmedzení. Keď sa chodilo so skupinou, tak sa museli návštevníci prispôsobovať výkladu,“ zhodnotila Slaná.

Výhodou je podľa jej slov aj to, že návštevníci aktuálne vstupujú do expozície hneď po zakúpení vstupenky a nemusia čakať na pravidelné vstupy. V kaštieli môže byť aktuálne najviac 120 ľudí, väčšie skupiny návštevníkov podľa Slanej ešte stále vzhľadom na protiepidemické opatrenia delia. Slaná pripomenula, že v múzeu naďalej prebiehajú rekonštrukčné práce, čomu sa prispôsobuje aj prehliadka jeho priestorov.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM