Barbara Dallosová Rôzne Správy

Novinka nad Kremnicou: Turisti majú o dôvod viac pristaviť sa, FOTO

Výlet do Kremnických vrchov má svoje čaro vždy. Na známych turistických chodníkoch ale po novom čaká na návštevníkov niečo navyše.

Ilustračný obrázok k článku Novinka nad Kremnicou: Turisti majú o dôvod viac pristaviť sa, FOTO
3
Galéria
Zdroj: archív T. Ferenčík

S iniciatívou vrátiť do Kremnických vrchov tabuľu, ktorá už roky leží v depozitári, prišiel pred časom Tibor Ferenčík z Chaty na Skalke. Chatár dal dokopy tím, ktorý sa bez nároku na honorár, len pre radosť a zachovanie historického odkazu, pustil do práce.

Bronzová pamätná doska pripomínajúca dramatický príbeh prechodu maďarskej armády cez Görgeyho tunel na mieste chýbala desaťročia. Iniciátori osadenia ju zapožičali z depozitára múzea a dali vyrobiť kópiu zo zvonoviny. Od originálu sa približne stokilová platňa líši nielen materiáom. Pridanou hodnotou kópie je preklad pôvodného maďarského textu do slovenčiny.

V uplynulých dňoch bola replika na Skalke osadená. Kremničania, návštevníci či okoloidúci turisti si už môžu prečítať príbeh z merôsmych rokov v slovenčine, pamätnú tabuľu ale ešte čaká krst.

,,V sobotu 27. októbra chceme tabuľu nejak slávnostne uviesť, zúčastníme sa predovšetkým my, partia ľudí, ktorá za osadením tabule stála. Radi ale privítame kohokoľvek, kto sa bude chcieť prísť pozrieť, či turistov, ktorí pôjdu okolo, nakoľko tabuľa je osadená na mieste, kadiaľ vedie turistický chodník," vysvetľuje Tibor Ferenčík s tým, že krstiť sa bude horcom.

,,Naším cieľom bolo zachovať odkaz minulosti, a sme pyšní, že sa nám to podarilo," dodáva na záver v mene všetkých, ktorí k osadeniu repliky prispeli.

Görgeyho tunel patrí medzi lákadlá pre návštevníkov Kremnických vrchov. Technická pamiatka s bohatou históriou ukrýva niekoľko príbehov, pričom zrejme najdramatickejším je ten z meruôsmych rokov, kedy sa cezeň maďarská armáda, zahnaná cisárkymi vojskami, prebúrala na bystrickú stranu. Vojsko viedol generál Artur Görgey, ktorý tak dal tunelu nad Kremnicou meno.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM