Správy

Nehoda opitého kamionistu pri Štiavnici má následky: Do vody unikli ropné látky!

Nielen zdemolovaný kamión, ale aj zasiahnutá príroda. Nehoda pri Banskej Štiavnici napáchala viac škôd, než sa pôvodne zdalo.

Ilustračný obrázok k článku Nehoda opitého kamionistu pri Štiavnici má následky: Do vody unikli ropné látky!
3
Galéria

Pri dopravnej nehode medzi obcami Kozelník a Hronská Breznica z 18. novembra unikli do vodného toku Jasenica z havarovaného kamiónu ropné látky. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy o tom informovala na svojom webe s tým, že Jasenica je biotopom európsky významných druhov vydry riečnej a hlaváča bieloplutvého.

Vodič nafúkal

V stredu 18. novembra na ceste medzi Kozelníkom a rýchlostnou cestou R1 havaroval ťahač s návesom, ktorý sa po zídení z cesty prevrátil do priekopy. „Pri dychovej skúške vodičovi namerali 1,31 promile alkoholu,“ informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici. Hlavný ťah na Banskú Štiavnicu zo smeru od mesta Zvolen bol pre odstraňovanie následkov nehody uzavretý.

O nehode sme vás informovali tu: Hrozivá nehoda smerom na Štiavnicu: Z kamióna zostala len kopa šrotu

Únik ropných látok

V piatok 20. novembra na mieste nehody vykonal obhliadku aj pracovník Správy CHKO Štiavnické vrchy. „Išlo o únik ropných látok z havarovaného kamióna do pôdy a následne do vodného toku Jasenica. Došlo aj k vyvráteniu a poškodeniu drevín, ktoré vytvorili prekážky vo vodnom toku a v neposlednom rade k znečisteniu okolia roztrúsenými časťami poškodeného kamióna,“ informovala Správa CHKO Štiavnické vrchy s tým, že ešte večer vo vodnom toku nainštalovali absorbčné hady na zachytávanie ropných látok.

V pondelok 23. novembra bola Slovenskou správou ciest odbagrovaná kontaminovaná zemina a následne dosypaná a spevnená poškodená časť komunikácie. V utorok 24. novembra Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) odstránil z vodného toku poškodené stromy a dreviny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM