Barbara Dallosová Správy

Neďaleká rekreačná oblasť sa rozširuje: Chatári čakajú na elektrinu, čo s tým?

Chát v obľúbenej rekreačnej oblasti pribúda a s nimi aj žiadosti o pripojenie do siete. Energetici vysvetľujú, čo sa bude diať.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleká rekreačná oblasť sa rozširuje: Chatári čakajú na elektrinu, čo s tým?
Zdroj: SSD

Podľa informácií zo Stredoslovenskej distribučnej a.s. (SSD), ktorá je dodávateľom elektriny v našich končinách, elektrikári práve pracujú v rekreačnej oblasti pri jazere Počúvadlo. Ako vysvetľuje hovorca SSD Miroslav Gejdoš, pri jazere sa majú stavať nové chaty, zatiaľ sa ale stále čaká na elektrinu.

Chatárov pribúda

,,Takmer kilometer nového elektrického vedenia je podmienkou ďalšieho rozvoja cestovného ruchu. Zlepší kvalitu distribúcie elektriny v okolí jazera a umožní pripojiť nové chaty a rekreačné zariadenia," ozrejmuje Gejdoš s tým, že žiadosti o pripojenie do siete v tejto oblasti energetikom stále pribúdajú.

Existujúce vedenie už jednoducho nemá kapacitu pre ďalších odberateľov. Po tom, ako sa kapacita v lokalite zvýši, sa budú môcť pripájať nové chaty a prevádzky rekreačných zariadení.

„Do zeme zakopeme viac ako 700-metrový kábel vysokého napätia a približne 350 metrov rozvodov nízkeho napätia. Súčasťou projektu je aj kiosková trafostanica, takže celé nové vedenie bude skryté a nebude narúšať vzhľad krajiny v okolí jazera,“ skonštatoval Igor Gubán, manažér realizácie zo Stredoslovenskej distribučnej. ,,Nové vedenie zároveň zlepší kvalitu napätia u existujúcich odberateľov,“ do­dal.

V náročnom teréne

Energetici si na realizáciu objednali externého dodávateľa. Dokopy počítajú s investíciou okolo 70-tisíc eur. Súčasťou prác je aj rekonštrukcia jestvujúceho vedenia nízkeho napätia, úprava domových prípojok a výmena dvoch nevyhovujúcich stĺpov. Niektoré stavby sú podľa SSD už v pláne a čakajú len na rozšírenie siete, aby mohli začať s výstavbou.

„Akcia je špecifická najmä tým, že prebieha v náročnom skalnatom teréne. Bez použitia ťažkej techniky by sme sa nezaobišli,“ priblížil Gubán s tým, že koniec prác odhadol na polovicu novembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM