Rôzne Správy

Na svete je monografia o Žiari: Nájdeme v nej aj recept na hurky

Okrem chronicky známych faktov z histórie mesta obsahuje nová publikácia aj úplne nové informácie. Čerešničkou je recept na svätokrížske hurky.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je monografia o Žiari: Nájdeme v nej aj recept na hurky
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Len pred niekoľkými dňami uviedli do života novú monografiu o meste Žiar nad Hronom. Podľa hovorcu mesta Martina Baláža ju pripravovali viac ako rok a ide vôbec o prvú monografiu tohto mesta. ,,Ak aj existujú nejaké knihy o Žiari nad Hronom, tak ani jedna nemá charakter typickej monografie," uviedol Baláž.

Knihu pripravil kolektív autorov a zostavovateľov pod vedením Marcela Pecníka z Banskej Bystrice. Vyšla v náklade 1000 kusov a mesto to stálo približne 25 000 eur. Obyvatelia si ju môžu zakúpiť v mestskom informačnom centre.

,,Vznikla veľmi zaujímavá a hodnotná kniha. Okrem takých tradične známych vecí z histórie Žiaru nad Hronom, či už tej svätokrížskej alebo súčasnej, poskytuje kniha viacero nových informácií," priblížil Baláž.

Za zmienku podľa jeho slov stojí zoznam bývalých richtárov a primátorov, ktorý obsahuje takmer 100 mien. ,,Sú tam prvýkrát zobrazené fotografie z biskupského kaštieľa, z tej časti, kde sa prijímali návštevy a kde žil a pôsobil Štefan Moyses,„ dodal s tým, že v knihe napríklad nájdu čitatelia aj recept na tradičné "svätokrížske hurky“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM