Rôzne Správy

Muž, ktorý sa v Kremnici zaslúžil o veľa: Mesto udelí čestné občianstvo Teodorovi Lamošovi

Zoznam Lamošových zásluh v súvislosti s Kremnicou je dlhý. Mesto mu udelí čestné občianstvo in memoriam.

Ilustračný obrázok k článku Muž, ktorý sa v Kremnici zaslúžil o veľa: Mesto udelí čestné občianstvo Teodorovi Lamošovi
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Kremnická samospráva chce udeliť čestné občianstvo Teodorovi Lamošovi in memoriam, ktorý sa výraznou mierou pričinil o formovanie slovenskej historiografie a archívnictva. Udelenie občianstva budú vo štvrtok 13. apríla na zasadnutí mestského zastupiteľstva schvaľovať kremnickí poslanci.

Nielen archivár

Ako sa uvádza v materiáli na zasadnutie, Teodor Lamoš sa narodil 7. januára 1921 v Rakove, ale od samého detstva bol spätý s Kremnicou. Lamoš bol archivárom, historikom, historickým geografom, vedcom a publicistom. Svojou dlhoročnou prácou sa zaslúžil o poznanie najstarších dejín Kremnice, svojou činnosťou prispel ku kultúrnemu i športovému rozvoju mesta.

V roku 1951 sa stal mestským archivárom v Kremnici a od 12. marca 1953 vykonával funkciu okresného archivára v Kremnici. V Mestskom archíve v Kremnici prehĺbil a spresnil usporiadanie tohto významného mestského archívu. V rokoch 1954 – 1961 pôsobil ako prvý riaditeľ novovzniknutého Okresného archívu v Kremnici.

Stratené výsady kremnických minciarov

Okrem archívu spravoval študijnú a františkánsku knižnicu i mestské múzeum.

,,Ako prvý erudovaný historik a archivár si uvedomoval poslanie archívu i múzea, a preto sa snažil osamostatniť tieto dve inštitúcie a taktiež archív štátnej mincovne. Toto úsilie sa mu podarilo v dňoch 8. – 10. augusta 1955. V novov­zniknutých priestoroch archívu usporiadal a spresnil jednotlivé fondy i zbierky a vytvoril samostatné oddelenie sfragistiky, máp a plánov, ale aj fotodokumentácie," uvádza sa v materiáli s tým, že o jeho činnosti vypovedajú viaceré archivované rukopisy a štúdie.

Lamošove pôsobenie v Kremnici však bolo všestranné, činný bol v kultúrno-osvetovom živote. Jeho veľkým objavom bolo nájdenie stratených výsad kremnických minciarov. Aktívny bol pri organizovaní hudobných podujatí a angažoval sa aj v športe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM