Barbara Dallosová Krimi

Muž (32) v maskáčoch, kvôli ktorému evakuovali europarlament: Pílu a zbraň mal vraj v aute so žiarskou značkou

Ozbrojený muž v maskáčovom oblečení včera v Bruseli postavil do pozoru ochrankárov budovy Európskeho parlamentu aj belgickú políciu. Objavili sa informácie, že jeho auto malo žiarsku poznávaciu značku...

Ilustračný obrázok k článku Muž (32) v maskáčoch, kvôli ktorému evakuovali europarlament: Pílu a zbraň mal vraj v aute so žiarskou značkou
Zdroj: Dnes24.sk

Muž, ktorý včera okolo 7:30 ráno vyvolal rozruch v blízkosti europarlamentu bol oblečený vo vojenskom maskovacom odeve, no nepatril ku hliadke, ktorá pre zvýšenený stupeň ohrozenia bežne hliadkuje pri budove Európskeho parlamentu (EP), podobne, ako iné hliadky strážia ostatné inštitúcie Európskej únie.

Belgické médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov potvrdili, že ide o muža slovenskej národnosti, narodeného v roku 1982. Pri zadržaní sa muž nesprával agresívne, ani nekládol odpor.

Podľa spravodajského webu tvnoviny.sk malo vozidlo podozrivého Slováka značky Citroën Xsara poznávaciu značku z okresu Žiar nad Hronom.

Zastupiteľský úrad SR v Belgicku zatiaľ nemôže potvrdiť ani vyvrátiť, že podozrivý 32-ročný muž, kvôli ktorému boli dnes doobeda na niekoľko hodín evakuované tri budovy EP v Bruseli, je občan Slovenska. Belgické vyšetrujúce orgány sa v priebehu dnešného dňa neobrátili na konzulárne oddelenie Zastupiteľstva SR v Belgicku s prosbou o pomoc pri určení identity muža.

U muža však objavili kľúče od osobného auta zaparkovaného na ulici Montoyer, susediacou s administratívnou časťou EP a budovou návštevníckeho centra Europarlamentárium, čo viedlo k dočasnej evakuácii týchto budov.

Chod hlavnej časti budovy zákonodarného zboru EÚ, kde majú kancelárie europoslanci, nebol ovplyvnený bombovým poplachom. Zásahová jednotka s účasťou pyrotechnikov zistila, že auto patriace zadržanému neobsahuje výbušniny, našli v ňom iba nešpecifikovanú strelnú zbraň a motorovú pílu, čo viedlo k zrušeniu evakuácie budov EP.

Zadržaný podľa slov vyšetrovateľa uviedol, že sa chcel stretnúť s predsedom EP Martinom Schulzom. Svoje podozrivé správanie nevysvetlil a za týmto účelom neboli kontaktované ani slovenské zastupiteľské orgány v Bruseli. Belgickí vyšetrovatelia údajne nemajú vo zvyku obracať sa na zastupiteľské orgány iných štátov v priebehu vyšetrovania občanov týchto štátov.

Prokuratúra už požiadala o zatknutie nemenovaného slovenského občana na základe obvinenia z hrozby útoku a za nelegálne držanie zbrane. Rozhodnutie by malo byť prijaté v utorok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM