Barbara Dallosová Rôzne Správy

Mesto dôchodcov? Šesťdesiatnikov je v Žiari stále viac, narodených detí menej

Počet šesťdesiatnikov v Žiari nad Hronom v uplynulých rokoch stúpol, naopak, rodí sa nás čoraz menej. Prispôsobiť sa tomu musia aj sociálne služby.

Ilustračný obrázok k článku Mesto dôchodcov? Šesťdesiatnikov je v Žiari stále viac, narodených detí menej
Zdroj: TASR

Správa, ktorú na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (16.11.) predstavila vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa MsÚ Monika Minárová, priniesla niekoľko zaujímavých zistení.

Prvou fázou je opatroveteľská služba

Ako na zasadnutí zdôraznila Minárová, v posledných rokoch mesto eviduje nárast počtu obyvateľov v seniorskom veku. Takáto situácia si podľa nej vyžaduje plán na riešenie krízových situácií a sociálnych potrieb obyvateľstva v tomto smere.

,,Sledujeme nárast seniorov po 62 roku života, ktorí sú odkázaní na využívanie sociálnych služieb. V prvej fáze je využívaná terénna opatrovateľská služba, v neskoršej fáze sa pristupuje k využitiu pobytových služieb – Zariadenie pre seniorov, príp. Domov sociálnych služieb alebo iný typ soc. zariadenia, z dôvodov ako je osamelosť človeka, zaneprázdnenosť najbližších príbuzných, ale aj ťažký zdravotný stav vyžadujúci si celodennú starostlivosť," píše sa v správe.

Žiarčania starnú

Zatiaľ čo v roku 2010 žilo v Žiari nad Hronom 13 033 obyvateľov v produktívnom veku (18–62 r.), v roku 2015 to už bolo len 11 929. Ľudia v produktívnom veku ale aj napriek poklesu stále tvoria najpočetnejšiu vekovú skupinu obyvateľstva mesta.

Naopak, rady starších obyvateľov sa v Žiari za posledné päťročie rozšírili. V roku 2010 žilo v Žiari 1 108 ľudí vo veku od 62 do 70 rokov, v roku 2015 to už bolo 1 783. Počet seniorov vo veku od 70 do 80 rokov sa tiež zvýšil, a to z 975 na 1 225.

Detí sa podľa demografických údajov z predloženej správy rodí o niečo menej než v uplynulom období. V roku 2010 pribudlo v meste 196 novorodencov, v roku 2015 sa v Žiari nad Hronom narodilo celkom 168 detí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM