Barbara Dallosová Rôzne

Máj, lásky čas: Hlasujte za najromantickejšie zákutie Žiaru!

Že sa v priemyselnom mestečku plnom panelákov nedajú nájsť pôsobivé miesta? Omyl. Vyberte sa na jarnú prechádzku...

Ilustračný obrázok k článku Máj, lásky čas: Hlasujte za najromantickejšie zákutie Žiaru!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Jar prebúdza prírodu a dáva novú tvár aj uliciam miest. Aj v panelákmi posiatom Žiari nad Hronom máme zákutia, ktorým májové dni vdýchli celkom novú atmosféru. Vyberáme tri z nich. Ktoré je najmilšie vám? Hlasujte.

Park Štefana Moysesa

Ten vám zrejme napadol prvý. Ale právom. Žiarsky park v tomto výbere jednoducho nesmie chýbať. Ponúka toho hneď niekoľko. Uličky lemované košatými stromami, tieň a závan sviežeho vzduchu v horúcich popoludniach, workoutové i detské ihrisko, historický pavilónik či minizoo s jazierkom.

Punc naozaj romantického miesta potvrdzuje svadobný altánok, ktorý tu vyrástol minulý rok. Čoraz viac snúbencov si totiž chcelo povedať áno práve pod storočnými lipami.

Pod rozkvitnutými čerešňami

Na prelome apríla a mája centrum Žiaru a jeho okolie každý rok doslova oružovie. Japonské čerešne, ktoré sú súčasťou výsadby pri námestí aj v blízkych uličkách, sú pastvou pre oči. Bohaté koruny plné sýtoružových kvetov zdobia spodnú časť námestia, výraznú alej ale vytvárajú napríklad aj na Komenského ulici.

Nečudo, že na čerešne neraz vidieť okoloidúcich mieriť smartfónmi. Stoja za zvečnenie.

Ovocný sad

Žiarsky park je nepopierateľnou klasikou, rozkvitnuté čerešne si obyvatelia taktiež užívajú každoročne. Ovocný sad je ale novinkou. Nachádza sa za parkom a mesto ho zriadilo len nedávno. Stromy tu boli vysadené len pred niekoľkými týždňami, na oddych v tieni ich košatých korún si teda budeme musieť počkat. Za nazretie však sad rozhodne stojí. Na chvíľu celkom zabudnete, že ste ešte stále v meste…

V sade sú zastúpené predovšetkým pôvodné slovenské odrody, ako jablone, hrušky, slivky či čerešne. Miesto je zároveň akýmsi odkazom, keďže v parku kedysi zaviedol výsadbu rôznych odrôd biskup Štefan Moyses.

Ktoré z týchto zákutí má pre vás najväčšie čaro?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM