Barbara Dallosová Rôzne Správy

Kronika mlčí, Žiarčania si pamätajú: Takto prebiehala nežná v našich uliciach

Od udalosti, ktorá prepísala naše dejiny, uplynulo 28 rokov. Revolučné nálady sa prehnali aj Žiarom nad Hronom.

Ilustračný obrázok k článku Kronika mlčí, Žiarčania si pamätajú: Takto prebiehala nežná v našich uliciach
Zdroj: TASR

Takzvaná nežná revolúcia začala 16. až 17. novembra demonštráciami študentov v Bratislave a Prahe. Informácie sa v tej dobe šírili pomalšie a hoci v metropolách vtedajšej republiky to už vrelo, spočiatku o udalostiach neinformovali ani médiá. Síce pomaly, ale isto, sa revolučná vlna prehnala aj ostatnými časťami Slovenska. A nevyhla sa ani Žiaru nad Hronom.

Prázdne strany v kronike

Zdrojom informácií o tom, ako čas hýbal naším mestom, by mala byť kronika. Práve nekrvavá revolúcia z roku 1989 je však etapou dejín, ktorú mestská kronika nedokumentuje.

Posledné záznamy spred prevratu sú z roku 1989. Tie ešte hovoria o budovateľských plánoch a kultúrnych podujatiach zastrešovaných stranou. Potom však nasleduje len niekoľko bielych strán. Zdá sa, že vtedajší kronikár pristupoval k dokumentovaniu politického zvratu veľmi opatrne. Ďalší záznam po niekoľkých bielych listoch je už z roku 1990 a spätne udalosti neopisuje.

Mozaiku toho, ako prebiehala revolúcia v Žiari nad Hronom, vieme matne poskladať iba zo spomienok jej aktérov.

Nežná v Žiari v dátumoch

  • od 17. novembra – Začali sa šíriť informácie o revolučných náladách v Bratislave a Prahe. V Žiari sa zatiaľ v meste neprotestovalo.
  • 25. november (sobota) – Večer vysielali v televízii zábery z Bratislavy a Prahy. Na žiarskom námestí sa pomaly začali schádzať ľudia. Viedli rozhovory, diskusie, začali sa tvoriť skupinky, smerujúce pred Okresný výbor strany, kde práve zasadal OV KSS. Dav nabádal súdruhov aby vyšli von, kládli im otázky.
  • 26. november (nedeľa) – Skupiny ľudí, ktoré sa v predošlých dňoch stretli na námestí, sa opäť zhromažďovali. Došlo i k ničeniu symbolov režimu osadených v meste.
  • 27. november – 30. november – Skupinka približne 20 až 30 ľudí, ktorí sa spoznali pri protestoch na námestí, si od Miestneho národného výboru (MNV) vybavila priestor v Mestskom kultúrnom stredisku. Tam sa začali stretávať, ich rady sa každou schôdzkou rozširovali.
  • december 1989 – Schôdzky v kultúrnom stredisku pokračovali. Obvyklé frekvencie boli každé dva alebo tri dni. Vytvoril sa výbor Verejnosti proti násiliu (VPN), ktorého predsedom sa stal Július Minka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM