Správy

Kremnická škola po veľkej rekonštrukcii: Má prilákať aj nových študentov, FOTO

Riaditeľ školy tvrdí, že ak by budovu nerekonštruovali, tak by škola prevádzku z rozpočtu, ktorý má, neutiahla.

Ilustračný obrázok k článku Kremnická škola po veľkej rekonštrukcii: Má prilákať aj nových študentov, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Budova Strednej odbornej školy (SOŠ) pre žiakov so sluchovým postihnutím internátnej v Kremnici prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Hlavným zámerom obnovy viac ako 60-ročného objektu bolo zníženie jeho energetickej náročnosti a s tým spojená úspora finančných prostriedkov.

Vynovenie za dotáciu

Riaditeľ školy Jozef Ličko v tejto súvislosti uviedol, že ak by budovu nerekonštruovali, tak by nebolo pre školu únosné, aby utiahla jej prevádzku z rozpočtu, ktorý má k dispozícii. ,,Zvyšovanie nákladov na energie a zníženie rozpočtu pre školu sčasti vykompenzujeme práve touto úsporou," podotkol.

Na rekonštrukciu budovy získala škola nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške takmer 884 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

V budúcnosti je na rade strecha

Samotné práce trvali desať mesiacov. V rámci nich bola spravená nová fasáda, vymenené okná, osvetlenie a elektroinštalácia, inštalované boli rekuperačné jednotky a tepelné čerpadlo, ktoré pomohlo škole znížiť náklady na plyn. Budova tiež dostala nový bezbariérový vstup. Do budúcnosti by však ešte potrebovali podľa riaditeľa na budove vymeniť strechu. Odhadované náklady sa pohybujú na úrovni 150 000 eur.

Rozsiahla rekonštrukcia je podľa Lička pre školu obrovským posunom a dúfa, že zrekonštruované priestory sa podpíšu aj pod väčší záujem o štúdium na nej. Školu totiž v posledných rokoch trápi masívny úbytok študentov, aktuálne má 50 študentov. ,,V priebehu dvoch rokov nám klesol počet žiakov o 40 percent," zhodnotil Ličko.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM