Tlačové správy

Kremničan Martin prezentoval svoje nové víno skutočne netradične: 90 metrov pod zemou a hostia si pochvaľovali, FOTO

Po útrobách štôlne, úzkymi chodbičkami, na cestu si svietiac čelovkou... Aj takto neobvykle môže vyzerať cesta za dobrým vínom. A keď hostia dorazili do cieľa, nestačili sa čudovať.

Ilustračný obrázok k článku Kremničan Martin prezentoval svoje nové víno skutočne netradične: 90 metrov pod zemou a hostia si pochvaľovali, FOTO
Foto: Martin Károly

Hoci Kremnica nemá vinohrady, má svoje vlastné víno. Ako je to možné? Stojí za tým obrovská vášeň pre tento lahodný mok. Kremničan Martin Varhaňovský zveril tvorbu špeciálneho vína do rúk ostrieľaným vinárom. A výsledok sa nemohol volať inak, než Ringbürger.

Ringbürgeri boli bohatí kremnickí mešťania, ktorí mali právo od kráľa na predaj a uskladňovanie vína v meste. A tak vznikol Kremnitzer Ringbürger, teda Kremnický Ringbürger, ktorý je odkazom na minulosť mestečka.

A keďže Kremnica je v prvom rade baníckym mestom, skrsol nápad spojiť lahodný mok a chladnú a nenapodobiteľnú atmosféru bane do jedného zážitku.

Takto ste víno ešte nepili

K bani treba mať rešpekt, návštevníci netradičnej vínnej cesty teda dostali plášte a prilby s čelovkami. Ako sprievodca Banského múzea upozornil ešte pred vstupom do štôlne Andrej, v útrobách bane čaká na návštevníkov približne sedemstupňová teplota.

Dobrodružná prechádzka s výkladom previedla hostí históriou baníckeho remesla v Kremnici. Trošičku vyzimení a s mierne zúženými zreničkami z tmavých chodieb dorazili do cieľa. Ako budú stolovať v bani si, pochopiteľne, predstaviť nevedeli. Prekvapenie bolo viac než príjemné.

Tie najlepšie moky ochutnávali vo sviečkami osvetlenej úžľabine, kde podľa slov sprievodcu skutočne jedávali baníci počas šichty. Také dobroty, aké na hostí Martina Varhaňovského, na nich ale zrejme nečakali. Stôl sa prehýbal pod syrmi a mäsovými výrobkami od miestnych farmárov a poctivé škvarkové pagáče po rozlomení zavoňali na niekoľko metrov. A to ešte nebolo to, kvôli čomu sem všetci prišli.

Biela verzia populárneho Ringbürgera

Ako prvým sa nachystané poháre zaplnili šumivým vínom. Po ňom nasledovalo niekoľko skvelých vín z rôznych vinárskych oblastí, starostlivo vybraných vinárskym úsudkom Martina Varhaňovského. Predtým, než k vínam privoňali a potešili chuťové poháriky, vždy hostia dostali pútavý výklad o príbehu vína, ktoré práve idú piť.

V repertoári predstavovaných fliaš hostia ochutnávali aj spomínaných Ringbürgerov. Červený Ringbürger sa dostal do povedomia ako nevšedné, ba priam experimentálne víno, ktoré ťažko k niečomu prirovnať. Červený mok s puncom Kremnice si rýchlo získal priaznivcov a ako podotkol Varhaňovský, za fľašami sa len tak zaprášilo.

Ringbürger má však dve podoby. Návštevníci chutnali i tú bielu. Opäť ide o cuvée, tentoraz sa spojili odrody Sauvignon, Chardonnay a Rizling rýnsky.

,,Toto víno je prežiarené iskrou slnečných nitrianskych svahov, prevoňané rozkvitnutou lúkou za rannej rosy, plné zvodných tónov sviežej chuti, podfarbenej šťavnatým hroznom, kvapkou limetky, štipkou kardamónu a hrejivého zázvoru,“ opísal Varhaňovský víno, ktoré prinieslo kúsok slnka do temnej bane.

I pri bielom Ringbürgerovi ide o limitovanú edíciu, možnosť ochutnať toto znamenité víno teda nebude mať každý. Toto víno i ostatné unikátne cuvée s hlavičkou Ringbürgera nájdete v e-shope. A ak chcete aj vy s partiou alebo kolegami zažiť degustáciu v autentických priestoroch štôlne Andrej, dohodnite si termín na telefónnom čísle 0903521555 alebo e-mailovej adrese vino@ringburger.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Jedinečný zážitok: Degustácia vín hlboko pod zemským povrchom
11
Galéria
Foto: Martin Károly
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM