Barbara Dallosová Rôzne

Keď burčiak stúpne do hlavy: Príhody zo žiarskeho jarmoku, na ktoré by ich aktéri radšej zabudli :)

Jarmok je pre mnohých Žiarčanov jedným z najväčších sviatkov v roku. Niekedy však neodmysliteľné nápoje ako burčiak, medovina alebo varené vínko nepadnú tak celkom na úžitok. Títo Žiarčania o tom vedia svoje :)

Ilustračný obrázok k článku Keď burčiak stúpne do hlavy: Príhody zo žiarskeho jarmoku, na ktoré by ich aktéri radšej zabudli :)
Zdroj: TASR

Naši predkovia, starí Svätokrížania, sa jarmočním živili. Na Žiarsky jarmok v jeho dnešnej podobe chodia predajcovia z celého Slovenska a pre domácich je jarmočná atmosféra najväčším jesenným sviatkom. A práve burčiak či medovina, ktoré k jarmoku jednoducho patria, sa niekedy postarajú o nezabudnuteľné príhody.

Nie je medicínka ako medicínka

Michal: V maturitnom ročníku som sa ulial zo školy v piatok pred jarmokom, lebo sme chceli koštovať od rána. Zohnal som si ,,osvedčenú ospravedlnenku“ s tým, že mám črevné problémy. Potom už tak neskôr večer som stretol pri burčiakovom stánku triednu. Vo víre zábavy som úplne zabudol na celý svoj skvelý plán a ja debil som sa jej s fľašou v ruke sám prihovoril že áá dobrý deň pani profesorka, ako sa máte a podobne. Na ten jej vražedný pohľad nikdy nezabudnem. Povedala niečo ako: ,,Vidím Miško, že už si si našiel tú správnu medicínku.“ Bolo to už pred pár rokmi ale odvtedy v partii voláme burčiak jedine medicínka.

Bola z toho taká hádka, že až na rozvod…

Silvia: Už sme s manželom prešli zopár stánkov, dali sme si niečo pod zub a ochutnali niekoľko burčiakov, že ktorý je najepší. Keď sme šli ochutnávať k ďalšiemu stánku a mali sme platiť, môj muž zistil že pri sebe nemá peňaženku. Dušoval sa, že ju nechal na pultíku v niektorom zo stánkov, v ktorých sme už boli. Všetko sme v strese obehali, nenašli sme ju a zmierili sa s tým, že ideme blokovať karty, vybavovať nové doklady… Bola z toho taká hádka, že na rozvod. Z nohavíc peňaženka samozrejme samozrejme vypadla, keď si ich doma vyzliekal.

Pozrieť na telefón sa oplatí

Adam: Popíjali sme pri budove železiarstva a navigoval som po telefóne kamaráta, aby nás v dave našiel. O chvíľu mi zvonil zase mobil a ja automaticky, že je to zase on, som mu zodvihol so slovami: ,,No ty už kde v riti si?" (pôvodne som použil iné slovo) Nepozrel som sa na telefón pred tým ako som zodvihol, ale mal som, lebo to mi volala mama.

Magický štvorec

Lucia: To vlastne nie je tak celkom príhoda, ale skôr niečo, čo sa v našej rodine s jarmokom spája. Vždy keď sme šli na jarmok s rodičmi, keď som bola malá, my s maminou sme prišli domov, ale ocino samozrejme niekoho stretol a zostal na burčiaku. Ako to už býva, niekedy aj do druhého dňa. Stánky s občerstvením a alkoholom bývajú vždy do takého štvorca okolo Svätokrížskeho námestia, ktoré dodnes voláme magický štvorec. Ten výraz zaviedla moja mamina, keď sa mi to ako malej snažila vysvetliť. Rovnako ako v Bermudskom trojuholníku miznú lietadlá, v magickom štvorci na jarmoku ocinovia.

Cesta ,,domov"

Slavomír: Raz sa nám podarilo na jarmoku tak potianuť, že už nezostávalo iné, ako ísť domov do blízkej dediny ranným busom. Hanba bola už len to, že som šiel značne spoločensky unavený v autobuse s ľuďmi ktorí šli evidentne zrejme do práce. Zaspal som okamžite ako som si sadol a zobudil som sa v Novej Bani. Čiže vlastne v tom Žiari na jarmoku som bol k domovu bližšie, než tam, kde som z busu vystúpil. So šoférom sa samozrejme z videnia poznáme a myslím, že ma registroval, aj som sedel celkom vpredu. Mohol ma zobudiť, podľa mňa mi to urobil naschvál, ale asi som si zaslúžil.

Niektoré krstné mená v ankete sú na žiadosť opýtaných zmenené.

Žiarsky jarmok zvíta do ulíc starej časti mesta už druhý októbrový víkend! Pozrite si kompletný PROGRAM. na hlavnom pódiu.

Čítajte tiež:

Lákadlá Žiarskeho festivalu vína: Vstup do stanu zadarmo i otváranie fliaš šabľou!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM