Kultúra Tlačové správy

Hudobná udalosť v kremnickej Akropole: Jarný koncert world music skupiny Banda

Slovenská kapela Banda boduje vo svetových hitparádach world music. V apríli majú čerství držitelia Radio_Head Awards 2018 namierené do kremnickej Akropoly.

Ilustračný obrázok k článku Hudobná udalosť v kremnickej Akropole: Jarný koncert world music skupiny Banda
Zdroj: Banda

Banda je slovenská world music skupina, ktorá sa inšpiruje jednak ľudovou hudbou, inými hudobnými žánrami ako sú blues, jazz, rock, alebo pop, ale aj hudbou iných národov. Prezentuje etnickú hudbu v modernom spracovaní. Pri koncertoch používa akustické nástroje a využíva bohaté vokály s rešpektom k tradícii, ale aj v celkom novej, originálnej podobe. Do kremnickej akropoly mieria hudobníci 12. apríla o 20.00 hod.

Obľúbenec festivalov i rádií

Viacero členov skupiny má etnomuzikologické vzdelanie a profesionálne sa venuje tradičnej ľudovej hudbe. Sú zároveň aj skúsenými multižánrovými hudobníkmi:

  • Samo Smetana (husle, mandolína, spev)
  • Alžbeta Lukáčová (cimbal, heligónka, ústna harmonika, gajdica, spev)
  • Ivan Hanula (viola, mandolína, buzuki, spev)
  • Peter Obuch (kontrabas, 6 dierková píšťalka, koncovka, fujara, spev)
  • Igor Ajdži Sabo (bicie nástroje, etnické perkusie, spev)
  • Eva Brunovská (spev, keyboard)

Banda účinkovala v mnohých televíznych a rozhlasových programoch a jej nahrávky hrajú viaceré domáce a zahraničné rádiá. K najvýznamnejším domácim vystúpeniam patria koncerty na veľkých open-air festivaloch Pohoda, Lodenica, Východná, Myjava, alebo Terchová. Úspešné boli aj koncerty v zahraničí.

Ovenčení cenami

Na festivale Crossroads 2015 v rámci Colours of Ostrava bola Banda zahraničnými odborníkmi vyhodnotená ako jedna z najperspektív­nejších zúčastnených skupín. Veľký úspech zaznamenala na najprestížnejšom podujatí žánru world music vo svete, na putovnom veľtrhu WOMEX v roku 2017 v Katowiciach. Gerald Seligman, bývalý riaditeľ festivalu a zakladateľ prestížneho world music labelu EMI Hemisphere po zhliadnutí koncertu Bandy napísal:

,,Banda je skupinou excelentných hudobníkov, ktorí prišli na to, ako pridať elementy súčasnej hudby do stáročia existujúcich tradícií bez toho, aby sa stratilo vzrušenie z nového a integrita starého".

V roku 2010 vydala Banda vo vydavateľstve Pavian Records prvé štúdiové CD s názvom Banda jedna. V októbri 2011 sa umiestnilo vo World Music Chards Europe na 8. priečke, čo bolo v tom čase najlepšie umiestnenie slovenskej skupiny v histórii. Druhý štúdiový album s názvom hraBanda vyšiel v roku 2014 a rezonoval nielen v európskych, ale i amerických a svetových hitparádach world music.

Tretí štúdiový album Telegrafy vyšiel v októbri 2018 a s ním skupina absolvovala koncertné turné po mestách Slovenska a Čiech. Album získal najprestížnejšie žánrové ocenenie v SR Radio_Head Awards 2018.

Koncert v Kremnici sa uskutoční v kultúrnom priestore Kino Akropola v piatok 12. apríla o 20.00 hod. Lístky je možné kúpiť v predpredaji na portáli tootoot.fm.

Zdroj: Akropola Kremnica
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM