Tlačové správy

FOTO + VIDEO: Žiadne nudné memorovanie ale nadšenie. 3 týždne praktickej vedy na jednotke

Žiaci 1. Základnej školy na ulici Dr. Jánskeho zažili skutočne zaujímavé vyučovanie, naplnené praktickými pokusmi a množstvom zážitkov s príznačným názvovm "3 týždne praktickej vedy na Jednotke".

Ilustračný obrázok k článku FOTO + VIDEO: Žiadne nudné memorovanie ale nadšenie. 3 týždne praktickej vedy na jednotke
Zdroj: Dnes24.sk

Od 14. septembra do 2. októbra ho pripravili nadšení lektori z Practical Academy, ktorí veria, že vzdelávanie je o vedomostiach, zručnostiach a schopnostiach, ktoré následne vieme prakticky využiť v každodennom živote. Žiaci sa vzdelávali v 3 tématických oblastiach; Prírodovedný týždeň, Sám sebe manažérom a Technický týždeň.

Aj vzduch môže fascinovať

Počas Prírodovedného týždňa bolo vzdelávanie zamerané na vzduch a jeho vlastnosti, ktoré sa žiakom priblížili na základe zaujímavých pokusov. „Vďaka reakcii octu a sódy bikarbóny sme pozorovali ako unikajú bublinky oxidu uhličitého nad vodnú hladinu, kusom papiera sme zabránili vytečeniu vody z prevráteného pohára a pomocou dvoch rôznych pokusov sme si ukázali dôsledky rozdielneho tlaku vzduchu,“ vysvetľujeme Ing. Martin Tóčik z Practical Academy. „Žiakom sme taktiež priblížili, prečo je vietor dôležitý pri sušení bielizne, a ako vplýva tlak vzduchu na bod varu vody. Starším žiakom sme stihli porozprávať aj zaujímavosti zo sveta včiel,“ dodáva mladý lektor.

Žiaci sa naučili hospodáriť s časom

Týždeň Sám sebe manažérom bol veľmi prínosný. „Deťom sme ukázali niekoľko jednoduchých nástrojov na to, aby si vedeli správne rozdeliť čas a úlohy. Často totižto máme pocit, že "nič nestíhame“ a podobne. Dnes už žiaci vedia, že také tvrdenie je nepravdivé, stačí sa totiž zamyslieť a určiť si, čo je pre nás dôležité,“ vysvetľuje Bc. Marek Páleník. "Veľmi ma potešilo, keď mi už nasledujúci týžden hovorili, že im to jednotlivé činnosti skutočne uľahčilo,” dodáva lektor Practical Academy.

S deťmi sme sa pokúšali “chytiť” svetlo

V technickom týždni sa žiaci pozreli na optiku, a do histórie fotografovania. "Keďže nechceme zostávať len pri teoretických znalostiach, ale rozvíjať aj manuálne zručnosti, s deťmi sme si vyrobili Cameru Obscuru – jednoduché zariadenie, pomocou ktorého sme mohli chytiť svetlo,” hovorí Marek Páleník, ktorý vedie nielen kurz Sám sebe manažérom, ale aj kurz Technik. "Veľkým plusom bolo to, že deti začali rozmýšlať ako nimi spravené kamery vylepšiť, aby mali lepšie optické vlastnosti, obraz bol jasnejší a podobne,” s nadšením prezrádza mladý lektor.

"Tri týždne nielen zaujímavého, ale hlavne praktického vyučovania priniesli našim žiakom nové zážitky. Pomocou pokusov poznávali zákonitosti reálneho sveta a v rámci jedného týždňa sa učili, ako byť manažérmi svojho voľného času. Lektori z Praktical Academy sa tak na krátky čas stali súčasťou života našej školy a sme veľmi radi, že výraznou mierou zatraktívnili naše vyučovanie,” hodnotí riaditeľ 1. Základnej školy na ulici Dr. Jánskeho Mgr. Marek Baláž.

Pokiaľ chcete vyskúšať zážitkové vzdelávanie v Practical Academy, máte možnosť prihlásiť sa na bezplatné ukážkové hodiny na tel. č. 0902 053 340, alebo na email sedliakova@practicalacademy.sk, aby ste si mohli vytvoriť obraz o ich priebehu. V ponuke sú kurzy prispôsobené nielen pre žiakov a študentov, ale aj pre dospelých. Viac info na webe a facebooku Practical Academy.

Priebeh 3 týždňov praktickej vedy na jednotke a hodnotenie žiakov si môžete pozrieť v reportáži mestskej televízie ATV.

Žiadne nudné memorovanie ale nadšenie: 3 týždne praktickej vedy na jednotke
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM