Barbara Dallosová Rôzne

FOTO a VIDEO: Mladí žiarski záchranári medzi najlepšími na Slovensku!

Klobúk dolu. Partia mladých Žiarčanov má azda tú najužitočnejšiu záľubu vôbec. A že sú naozaj dobrí, potvrdili výsledky celonárodnej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Mladí žiarski záchranári medzi najlepšími na Slovensku!
Zdroj: SČK Žiar nad Hronom

Vedieť zasiahnuť v momentoch, kedy ide o život, je mimoriadne dôležité. Tento azda najužitočnejší koníček pestuje aj partia mladých Žiarčanov. A so skvelými výsledkami. Potvrdil to Memoriál MUDr. Vladimíra Harineka. Táto súťaž družstiev dospelých v poskytovaní prvej pomoci je v súčasnosti najväčším podujatím tohto druhu na Slovensku. Každoročne sa na nej stretáva viac ako 20 tímov z celej krajiny na počesť lekára leteckej záchrannej služby MUDr. Vladimíra Harineka, ktorý v roku 1993 zahynul pri zásahu v troskách lietadla a bol veľkou osobnosťou a osvetárom v poskytovaní laickej prvej pomoci. Na súťaži nechýbalo naše zastúpenie. Žiarčania prišli obhajovať striebro z minulého roka.

Žiarčania opäť v prvej trojke

Miesto memoriálu sa každý rok mení, toto leto sa žiarsky tím vydal do Sniny. Minulý rok si z tejto súťaže naše želiezka v ohni odniesli druhé miesto. Titul druhých najlepších v krajine v konkurencii ďalších 21 družstiev obhájili.

,,Byť druhí v rastúcej konkurencii a s neveľkou členskou základňou dobrovoľných záchranárov je pre môj tím obrovský úspech. Víťaz súťaže automaticky postupuje na európsku súťaž FACE, ktorá sa tento rok konala v Slovinsku. Náš tím na zlato ešte stále čaká," skonštatoval veliteľ žiarskeho družstva Jakub Medveď.

Žiarsku zostavu tvoria prevažne vysokoškoláci. Zárukou kvality je podľa slov veliteľa práve stabilné a zohraté jadro. Partia spolu funguje už niekoľko rokov. Tentoraz ju ale posilnilo i niekoľko nováčikov. ,,Je podľa mňa užitočné dopĺňať tím novými členmi. Tak rozširujeme obzory v poskytovaní prvej pomoci a prinášame zážitok využiteľný pri reálnej záchrane života," vysvetlil.

Tvrdá príprava

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Táto fráza platí medzi tými, ktorí môžu zachraňovať životy, niekoľkonásobne. V reálnej situácii totiž nesmú zaváhať. Ako zdôraznil Jakub, žiarsky tím stavia najmä na kontinuálnom vzdelávaní a príprave a mimoriadne dôležitá je tímová práca.

,,Výskum posúva postupy v prvej pomoci každoročne dopredu a preto pred každým memoriálom dbáme o praktický nácvik, a to najmä resuscitácie a transportných techník. Nakoľko sa v posledných rokoch súťaž orientuje aj na strategické plánovanie situácií a triedenie ranených pri hromadných nehodách, je nutné vytváranie tímových koncepcií na ich riešenie," hovorí Jakub o systéme príprav.

Disciplína s aktuálnou tematikou

Súťaž je koncipovaná do niekoľkokilome­trového okruhu, do ktorého je zasadená kombinácia súťažných a nesúťažných stanovíšť. Tento ročník na dvanástich súťažných stanovištiach priniesol situácie ako napríklad nehoda motocyklistu, úraz vysokým napätím či topenie.

Jednu z disciplín musia súťažiaci absolvovať v angličtine. Tento rok niesla fiktívna situácia aktuálnu tematiku. Mladí záchranári zasahovali v tábore, kde poskytovali prvú pomoc a zabezpečovali transport pre infekčne chorých migrantov.

Hoci memoriál je súťažou, zákerné konkurenčné tu boje podľa žiarskeho veliteľa nemajú miesto.

,,Čo sa týka súperenia medzi tímami, musím povedať, že je citeľné z roka na rok menej. Pre mňa osobne je súťaž najmä zrkadlom profesionality a humanity, ktorú predstavujú jej účastníci. Verejnosť takouto cestou inšpirujeme k búraniu bariér a predsudkov pri poskytovaní prvej pomoci. Je faktom, že sú to práve edukovaní laici, vďaka ktorým sa darí zachraňovať životy Slovákov každý deň," dodáva Jakub Medveď na záver.

Žiarčania s druhým miestom na prestížnej súťaži
12
Galéria
Zdroj: SČK Žiar nad Hronom
VIDEO: Mladí záchranári musia konať rýchlo
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM