Barbara Dallosová Správy

Centrum Žiaru po novom: V zime ho nespoznáte!

Dizajnový pavilón zmenil koncept žiarskeho námestia. Naše centrum bude vyzerať inak aj v chladnejšej časti roka.

Ilustračný obrázok k článku Centrum Žiaru po novom: V zime ho nespoznáte!
Zdroj: Dnes24.sk

Toto leto pribudol na Námestí Matice slovenskej v Žiari nad Hronom takzvaný letný pavilón. Dizajnová stavba je situovaná okolo funkčnej fontány a mobiliár obsahuje miesta na sedenie pre deti aj dospelých, hojdačky, hojdacie siete a ďalšie prvky.

Čítajte aj: Betónové námestie ožilo: Žiarčania si užívajú letný pavilón, FOTO

Hoci pavilón vznikol ako možnosť trávenia času pre obyvateľov počas horúcich dní, svoje využitie má aj v chladnejšom počasí. Aj na sklonku jesene mesto a Mestské kultúrne centrum pokračujú v umiestňovaní kultúrnych podujatí do drevenej konštrukcie pavilóna.

Kužeľový stromček nahradí živý

Stavba zmenila ráz námestia a to sa odrazí aj zimnej podobe mesta. Práve miesto, kde dnes stojí pavilón, v uplynulých rokoch zdobil moderný vianočný stromček v tvare kužeľa. Pavilón však zostáva na námestí celoročne a radnica musí uvažovať o novej koncepcii. Ako avizoval hovorca Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, vianočný stromček zmení nielen umiestnenie, ale aj podobu.

,,Budeme robiť zmeny týkajúce sa vianočnej výzdoby ako takej, ale ešte to nie je uzavreté. Opäť, ako v dávnejšej minulosti, bude na námestí živý stromček. Bude umiestnený tam, kde býva máj, tam je na to podstavec," načrtol plány Baláž.

Trhy v pavilóne

V predvianočnom období ožíva centrálna časť mesta tradičnými vianočnými trhmi. Predajcovia v minulosti predávali z drevených prístreškov lemujúcich námestie, aj tento koncept čaká zmena. Predajcovia by mali túto zimu ponúkať občerstvenie a výrobky priamo v priestoroch pavilónu.

,,Plocha pavilónu bude centrom vianočných trhov. Samozrejme, že v tom čase tam už nebude tá výbava čo dnes, teda detské prvky, hojdačky a podobne,„ vysvetlil Baláž s tým, že mobiliár zostane v pavilóne dovtedy, kým to bude dovoľovať počasie. ,,Ak bude príjemné babie leto, tak nevidíme problém v tom, aby tam ľudia sedeli ešte v októbri,“ dodal na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM