Barbara Dallosová Rôzne Správy

Bod pre imidž mesta: Žiar má byť členom Smart Cities klubu

Podľa prednostu združenie zoskupuje mestá, ktoré sú niečím výnimočné. Žiar sa prezentuje ako jednotka v nakladaní s odpadom.

Ilustračný obrázok k článku Bod pre imidž mesta: Žiar má byť členom Smart Cities klubu
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Medzi bodmi rokovania, o ktorých svojím hlasovaním rozhodli žiarski poslanci na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) bol i vstup mesta do Občianskeho združenia (OZ) Smart Cities klub.

Ako vysvetľuje príslušný rokovací materiál, ktorý predložil prednosta Mestského úradu (MsÚ) Juraj Miškovič, ide o zoskupenie s cieľom orientácie na mestské inovácie, ktoré má zároveň fungovať ako nová platforma na zdieľanie skúseností. Medzi ciele združenia a miest, ktoré sa doň pridajú, patria snahy o zmenu mestskej politiky, zvyšovanie kvality života obyvateľov, vytváranie projektov v rôznych oblastiach držiac sa filozofie ,,Value for money“ – najlacnejšie vs. najefektívnejšie a pod.

Podľa slov Miškoviča vzniklo združenie z iniciatívy primátorov miest, ktoré sú niečím výnimočné. Žiar sa podľa neho v rámci tohto projektu prezentuje ako líder v odpadovom hospodárstve. ,,Ako je známe, my ako mesto sa hlásime do rôznych dotácií a eurofondov a je dobré, keď sme ustáleným lídrom v nejakej oblasti, takže je to viac menej aj imidžová záležitosť," vysvetlil prednosta.

Jedným z bodov na odsúhlasenie bol samotný vstup mesta do združenia, druhým uhradenie členského poplatku. ,,Členský príspevok pre občianske združenie je 1500,– EUR na rok. Tieto prostriedky neboli plánované v rozpočte mesta Žiar nad Hronom pre rok 2017 a budú vyčlenené rozpočtovým opatrením resp. následnou úpravou rozpočtu v rámci kompetencii primátora mesta," uvádza sa v rokovacom materiáli.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM