Šport

Biela stopa na spadnutie: Na Skalku mieria Nóri, Kanaďania aj Rusi

Organizátori neskrývajú spokojnosť. Tento rok to proste s legendárnym pretekom vyzerá dobre. Prihlásených je už 600 bežkárov.

Ilustračný obrázok k článku Biela stopa na spadnutie: Na Skalku mieria Nóri, Kanaďania aj Rusi
Zdroj: TASR

Na Skalke pri Kremnici sa od piatka 27. 1. do nedele 29. 1. uskutoční 44. ročník Bielej stopy. Po minuloročných problémoch, kedy kvôli nedostatku snehu menili trate pretekov, sa tento rok organizátori na nedostatok snehu sťažovať nemôžu. ,,Aj keď na Skalke naposledy snežilo 14. januára, trate pokrýva 40 až 50 centimetrová vrstva snehu. Podmienky na uskutočnenie pretekov Bielej stopy sú teda veľmi dobré," priblížila Veronika Chrienová z kremnického mestského úradu.

600 pretekárov

Hlavné preteky Bielej stopy s voľnou technikou a dĺžkou trate 50 kilometrov so štartom aj cieľom na Skalke sa začnú v sobotu 28. januára. Spolu s hlavnými pretekmi organizátori Bielej stopy odštartujú aj bežcov na kratšiu, 25-kilometrovú trať. V nedeľu sa Biela stopa na Skalke uzavrie pretekmi klasickou technikou na 30 kilometrov a odštartujú sa aj deti a mládež v rámci Bielej stopy Junior.

,,Prihlasovanie sa na 44. preteky Bielej stopy je stále v plnom prúde, prihlasovať sa je možné až do soboty 28. 1. pred konaním hlavných pretekov. Prihlásených je zatiaľ okolo 600 pretekárov," podotkla Chrienová s tým, že na trať sa postavia aj bežkári z Nórska, Kanady, Ruska či Slovinska.

Ako ďalej priblížila Chrienová, okrem hlavného programu na Skalke sa vždy v piatok pred pretekmi koná Mini Biela stopa na kremnickom námestí pre najmenšie deti. ,,Tento rok sa vďaka dobrým snehovým podmienkam bude Mini Biela stopa konať na ľahkoatletickom ihrisku na Dolnej ulici. To v polovici januára Telovýchovná jednota Biela stopa na podnet mesta upravila pre bežkárov, ktorí si majú chuť zalyžovať, či už klasickou alebo voľnou technikou," doplnila Chrienová.

Preteky s históriou

História ojedinelého lyžiarskeho podujatia na Slovensku Biela stopa siaha až do roku 1973, kedy na počesť blížiaceho sa 30. výročia SNP položili jeho základy.

,,17. februára 1974 zazneli na Krahuliach a Skalke prvé výstrely štartéra. V prvom ročníku odštartovalo 473 pretekárov. Štartovné číslo 1 mal v tomto ročníku zaslúžilý majster športu Rudolf Čillík," uviedla Chrienová. V roku 1989 bola Biela stopa zaradená do medzinárodného kalendára vytrvalostných pretekov na lyžiach FIS. Pri 9. ročníku Bielej stopy bolo otvorené Lyžiarske múzeum v Kremnici. Od roku 1985 je Biela stopa zaradená do série medzinárodných behov Euroloppet.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM