Kultúra Rôzne Správy

Biblia vážiaca 17 kíl či vodotesná kniha v akvárku: V Žiari otvoria výstavu plnú unikátov

Bibliu - knihu kníh, predstaví putovná výstava v žiarskom MsKC. Sväté písmo uvidíme aj v naozaj nevšedných podobách.

Ilustračný obrázok k článku Biblia vážiaca 17 kíl či vodotesná kniha v akvárku: V Žiari otvoria výstavu plnú unikátov
Zdroj: TASR

Viac ako 200 exponátov kníh napísaných v rôznych svetových jazykoch ponúkne výstava Biblia na cestách, ktorú v utorok 12. marca sprístupnia v Mestskom kultúrnom centre (MsKC) v Žiari nad Hronom.

Sväté písmo na veľa spôsobov

Ako informovala Alena Kršiaková z MsKC, úlohou výstavy je predstaviť Bibliu – knihu kníh, nielen z historického pohľadu, ale predovšetkým priblížením jej posolstva súčasnému človeku.

Najstaršou spomedzi vystavovaných kníh je Biblia z roku 1693 v latinskom jazyku vulgáta. Ďalej tzv. hallské vydanie Biblie z roku 1722 v staročeš­tine, ktoré vydal Matej Bel a Daniel Krman. Ozdobným švabachom je písané tzv. gdanské vydanie Biblie v poľskom jazyku z roku 1726.

Na výstave je možné si prezrieť aj staročeský žaltár z roku 1744 či preklad Nového zákona z gréckej pôvodiny do staročeštiny, preložený v roku 1568 Janom Blahoslavom.

Vodotesná, nehorľavá aj Biblia ako MP3

Veľmi starý a vzácny je podľa organizátorov pergamenový zvitok tóry, zachránený z budovy synagógy pred komunistickým režimom. Ďalším unikátom je Biblia z USA, ktorá bola vydaná len v počte troch kusov. Váži takmer desať kilogramov a každá z jej 66 kánonických kníh je vytlačená v inom svetovom jazyku.

Z novších kníh je na výstave luxusné prevedenie tzv. Biblie Dalí, v ktorej ilustrácie namaľoval slávny španielsky maliar surrealizmu Salvador Dalí. Váži 17 kilogramov a na Slovensku je len 333 kusov tejto knihy.

Unikátom je Biblia vo forme MP3. Obsahuje nahrávku celej Biblie v jazyku, ktorým hovoria domorodci na ostrove Papua-Nová Guinea. Tento prístroj je napájaný solárnou energiou.

Zvláštnosťou je podľa organizátorov tzv. Biblia do nepohody (vystavená v akváriu), ktorá je vodoodolná a nehorľavá. Tajomstvo „papiera“, z ktorého je vyrobená, je chránené patentovým úradom USA.

Výstava ponúka aj súčasné preklady Biblie, tiež komentáre, slovníky, encyklopédie a sprievodnú literatúru. Časť vystavených kníh je venovaná deťom a mládeži.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM