Správy Samospráva

Banskobystrický kraj má silnú KOALÍCIU: Až 45 zo 49 poslancov a Lunter chcú spolupracovať

Dohodli sa, že na zastupiteľstve 19. decembra podporia zvolenie štyroch svojich nominantov za podpredsedov BBSK. Kto to má byť,

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj má silnú KOALÍCIU: Až 45 zo 49 poslancov a Lunter chcú spolupracovať
Zdroj: BBSK

Koaličnú zmluvu o spolupráci vo volebnom období 2022 až 2026 uzatvorili a vo štvrtok v Banskej Bystrici podpísali predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter a šéfovia klubov v krajskom parlamente Tomáš Abel za Nezávislých, Maroš Skopal za klub Srdcom v kraji, Božena Kováčová za Hlas kraja a Péter Csúsz za Alianciu-Szövetség. V zastupiteľstve majú 45 zo 49 poslancov.

Štvorica podpredsedov

Ako informoval predseda kraja, dohodli sa, že na zastupiteľstve 19. decembra podporia zvolenie štyroch svojich nominantov za podpredsedov BBSK – Mikuláša Pála, ktorý bude mať na starosti školstvo, športovú infraštruktúru a zamestnanosť, Jána Beljaka, podpredsedu pre regionálny rozvoj, Romana Malatinca pre kultúru a Petra Juhásza pre zdravotníctvo. Dohoda je tiež na zriadení 13-člennej koaličnej rady.

Zhodli sa aj na programových prioritách Zastupiteľstva BBSK, medzi ktoré patrí oprava 500 kilometrov ciest II. a III. triedy, čím sa dokončí kompletná rekonštrukcia ciest tejto kategórie v kraji. Prostredníctvom vlastných krajských motivačných programov sa zaväzujú vytvoriť desať nových ambulancií lekárov prvého kontaktu tam, kde je dnes ich dostupnosť najnižšia, ako aj dotiahnuť projekty výstavby a rekonštrukcie nemocníc v Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom a vo Zvolene. V sociálnej oblasti sú to napríklad dokončenie výstavby troch nových zariadení sociálnych služieb a rekonštrukcia i modernizácia takých zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Cieľom je tiež kompletne zrekonštruovať a zásadne modernizovať 13 stredných škôl v BBSK.

Ambiciózny program

„Popri rokovaní o programe kraja paralelne bežali i rokovania o rozpočte, ktorý budeme prijímať 19. decembra. Je jedným z najťažších v histórii BBSK. Vplyvom zlých rozhodnutí vlády a aktuálnych kríz budeme musieť šetriť. O to viac sme si uvedomovali, aké ťažké bude pokračovať v rozvoji, jeho udržaní v oblasti sociálnych služieb či cestovného ruchu. Napriek tomu sme prijali dohodu o veľmi ambicióznom programe. Súčasnú situáciu sme nepoužili ako výhovorku na zníženie latky,“ zdôraznil Lunter s tým, že dopady opatrení vlády a krízy sú v prípade BBSK viac ako 30 miliónov eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM