Barbara Dallosová Rôzne Správy

Alojz oprášil krásnu tradíciu: Kunešovké hračky znova ožívajú, FOTO

Trhovníkov s hračkami volali kofy. Po kofách už ani stopy, v dedinke pri Kremnici majú ale našťastie nadšenca Alojza Patscha.

Ilustračný obrázok k článku Alojz oprášil krásnu tradíciu: Kunešovké hračky znova ožívajú, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Obec Kunešov v okrese Žiar nad Hronom preslávilo známe stredisko ľudového rezbárstva s výrobou hračiek, betlehemov a drevených plastík. Dnes sa už spomienky na tieto tradície hľadajú v obci len veľmi ťažko, pred dvoma rokmi sa snažili spomienky na ne oživiť prostredníctvom projektu v materskej škole.

Vyrezáva iba v zime

Na tradíciu výroby drevených hračiek chce nadviazať miestny rezbár a vášnivý ovocinár Alojz Patsch.

Informácie o tom, že sa v dedine kedysi vyrábali drevené hračky, našiel podľa jeho slov v knihách.

,,Boli sme vlastne hračkárskou oblasťou. Naši predkovia ich vyrezávali, maľovali a chodili ich predávať na trh. Týchto našich nemeckých predkov volali ‚kofy‘," priblížil Patsch.

Na zabudnutú históriu chce nadviazať výrobou drevených koníkov so záprahom. Predlohu na ne má už vyrobenú. ,,Keďže sa k drevorezbe dostanem len počas zimy, tak ich plánujem robiť teraz cez zimné mesiace. Prvé, čo vyrobím, by som chcel dať deťom do škôlky," prezradil rezbár s tým, že miestni škôlkari ho navštevujú aj počas leta a rezbárčenie ich veľmi zaujíma.

Originálne palice

Príbytok kunešovského rezbára zdobí viacero rezbárskych počinov – či už sú to postavy z betlehemu, plastiky, alebo palice. ,,Robím kadečo, napríklad takéto vychádzkové palice zo samorastov. Využil som na nej aj hrče," priblížil Patsch.

Originálnych palíc má viac, jedna z nich s baníckou tematikou napríklad poputuje do Banskej Štiavnice. Je na nej zobrazený sv. Mikuláš, z jednej strany je olemovaná nápisom Zdar Boh a druhú stranu palice tvorí výjav starobylých baníkov, ktorí na prácu používali želiezko a kladivo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM