Barbara Dallosová Správy Samospráva

AKTUÁLNE zo žiarskeho parlamentu: Rodičia si za jasle priplatia

Cena mestských jaslí sa zvýši. Zmenu jednohlasne odklepli poslanci žiarskeho Mestského zastupiteľstva na marcovom rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE zo žiarskeho parlamentu: Rodičia si za jasle priplatia
10
Galéria
Foto: Barbara Dallosová

V rámci zasadnutia Mestského zastupiteľstva (7.3.) v Žiari nad Hronom odhlasovali poslanci zmenu VZN, ktorá pre rodičov znamená zvýšenie ceny za mestské jasle.

Ako na rokovaní uviedla vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa MsÚ Monika Minárová, v súčastnosti je platba za mestské jasle 110 eur, po novom to bude 200. Návrh bol schválený všetkými zúčastnenými poslancami.

,,Štát poskytuje príspevok 280 eur rodičom, v praxi nezasahujeme do príjmu rodiča z jeho závislej činnosti, opierame sa o príspevok poskytnutý štátom," vysvetlila Minárová s tým, že naposledy sa cena dvíhala v roku 2012.

Ako ozrejmuje materiál k tomuto bodu rokovania, členenie navrhovanej platby je v súlade s novelou zákona o sociálnych službách, ktorá predpisuje obsah platby a výška poplatku sa odvíja od skutočných prevádzkových nákladov a od poskytovanej štátnej dávky rodičom.

Podľa slov primátora mesta Petra Antala budú v žiarske jasle aj po zvýšení ceny lacnejšie než takéto zariadenia v okolí. ,,Dvíhame túto čiastku, tá však iba čiastočne dorovnáva stratu, ktorú vytvárame v mestských jasliach na každé jedno dieťatko. Ešte stále budeme najlacnejšie jasle široko ďaleko. Iné mestá mávajú nastavený systém, že čiastka, ktorú rodič dostáva od štátu ako príspevok, je minimálna a rodič ešte dopláca. Nerobíme nič neštandardné, ale musíme reagovať na meniacu sa situáciu ale aj zvyšovanie cien energií a pod. Určite chceme zachovať túto službu naďalej, nie je samozrejmosťou ani vo väčších mestách," vyjadril sa k téme primátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM