Barbara Dallosová Rôzne Správy

Akcia, aká v Žiari ešte nebola: Obmeňte si svoj šatník bez jediného eura

SWAP je čoraz populárnejšia forma, ako ekologicky ,,nakúpiť" a pritom nič neminúť. Niekoľko báb dalo hlavy dokopy a rozhodlo sa projekt priniesť i do Žiaru.

Ilustračný obrázok k článku Akcia, aká v Žiari ešte nebola: Obmeňte si svoj šatník bez jediného eura
Zdroj: Dnes24.sk

SWAP, čo v preklade znamená výmena, je pojem, ktorý zastrešuje výmenu oblečenia za účelom oživenia, osvieženia šatníka bez toho, aby sme dali zabrať peňaženke a environmentu. Oblečenie, ktoré už neslúži vám, poslúži niekomu inému a naopak.

Postavte sa pred otvorenú skriňu

Pätica báb, ktorým je koncept udržateľnej módy blízky, sa rozhodla priniesť SWAP aj do Žiaru nad Hronom. Za podujatím stoja Alžbeta Polóňová, Kristína Poláková, Daniela Katinová, Kamila Kozová a Jana Sekáčová. Prvý žiarsky SWAP sa uskutoční túto nedeľu (30.6.) o 14:00 v pražiarni kávy Shanti.

,,Ide o koncept udržateľnej módy, kedy sa doma kriticky postavíte pred skriňu, vyberiete pekné kúsky, ktoré nenosíte a len vám v skrini stoja. Následne ich prinesiete na výmenu na takúto organizovanú udalosť. SWAP je zároveň aj networkingom a miestom, kde sa nestretávajú a nevymieňajú len veci, ale spoznávajú sa navzájom aj ľudia, ktorým sú podobné princípy blízke. SWAP môže mať niekoľko cieľov ale hlavne ide o zníženie potreby nakupovať a následne aj vyhadzovať oblečenie, pretože to diktujú módne trendy, lebo už do toho nikdy neschudnete a podobne," ozrejmujú organizátorky Žiarčanom, ktorí sa s projektom ešte nestretli.

Hoci hovoríme o prvom žiarskom SWAPe, neoficiálnu generálku absolvoval projekt už minulý rok v parku. Tentoraz do toho baby idú naplno.

,,Ešte sa medzi sebou všetky ani nepoznáme naživo a už nám to parádne iskrí. Každá si našla niečo v rámci organizácie, v čom sa cíti dobre a už sa nevieme dočkať, ako to v nedeľu vypáli," hovoria s úsmevom.

Ako to funguje?

Aj zdieľanie oblečenia má svoje pravidlá. Partia organizátoriek vytvorila pravidlo 8 × 8, čo znamená, že osem kusov pekného, funkčného oblečenia donesiete, dostanete zaň rovnaký počet žetónov, za ktoré si vyberiete kúsky, ktoré si chcete odniesť domov.

,,Samozrejme, rátame aj s tým, že nejaké oblečenie zostane nepovšimnuté. Preto sme nadviazali komunikáciu s Katedrou sociálnej práce UMB, ktorá nám pomôže vytypovať organizáciu alebo charitu, kam tieto veci môžeme umiestniť," hovoria o posune do charitatívnej roviny iniciátorky.

Ako dopĺňajú, svojmu projektu veria a vkladajú doň nádeje. Zadosťučiením by pre aktivistky bolo, keby sa SWAP v Žiari stal tradičnou akciu.

,,Ako úspech vnímame už to, že sa tam stretne možno len pár sympatizantov myšlienky, povymieňame si nové krásne kúsky s dušou bývalej majiteľky a strávime spolu čas," dodávajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM