Správy

V Jelšave obnovia historickú redutu: Vznikne nový multikultúrny priestor, FOTO

Multikultúrny priestor v bývalej redute by mal okrem obyvateľov Jelšavy slúžiť aj ľuďom z okolitých obcí.

Ilustračný obrázok k článku V Jelšave obnovia historickú redutu: Vznikne nový multikultúrny priestor, FOTO
2
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Samospráva Jelšavy v okrese Revúca získala na obnovu historickej budovy reduty Skalka milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu. Ako priblížil primátor mesta Milan Kolesár, v národnej kultúrnej pamiatke tak vznikne nový multikultúrny priestor.

Záchrana historickej budovy

Multikultúrny priestor v bývalej redute by mal okrem obyvateľov Jelšavy slúžiť aj ľuďom z okolitých obcí. Podľa slov primátora je cieľom projektu zachrániť historickú budovu, ale i zladiť súžitie rómskej komunity a majority. V novom koordinačnom centre pre deti a mládež by sa mali konať rôzne spoločenské podujatia a voľnočasové aktivity, časť priestorov budovy by v budúcnosti mohla slúžiť aj na komerčné či podnikateľské účely, napríklad v oblasti gastronómie.

Historická reduta Skalka bola postavená v 19. storočí a slúžila ako mestský hotel s hostincom. Budova je v súčasnosti v zlom technickom stave a jej priestory sú už niekoľko rokov nevyužívané. „Celkový rozpočet na obnovu tejto budovy bol ešte pred niekoľkými rokmi okolo dvoch miliónov eur,“ uviedol Kolesár s tým, že finančné prostriedky z nórskych fondov nebudú stačiť na rekonštrukciu celého objektu.

Viac o rekonštrukcii sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Obnova historickej reduty v Jelšave
2
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM