Správy Samospráva

S akým ROZPOČTOM bude hospodáriť Revúca? ŠKRTAŤ sa muselo vo viacerých oblastiach

Rozpočet vo výške 12 228 000 eur zostavila samospráva Revúcej ako prebytkový. Na čo pôjde najviac prostriedkov?

Ilustračný obrázok k článku S akým ROZPOČTOM bude hospodáriť Revúca? ŠKRTAŤ sa muselo vo viacerých oblastiach
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Mesto Revúca bude budúci rok hospodáriť s rozpočtom vo výške 12 228 000 eur. Ako pre TASR uviedla vedúca finančného oddelenia mestského úradu Jana Frandelová, samospráva musela pri jeho tvorbe škrtať vo viacerých oblastiach. Návrh rozpočtu schválili poslanci mesta vo štvrtok (15. 12.) na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Kde všade škrtali?

„Tvorbu rozpočtu najviac ovplyvnili legislatívne zmeny, ktoré boli schválené, a to najmä valorizácia platov. V rozpočte mesta to bolo zvýšenie o približne 456-tisíc eur. Zvýšenie cien energií bolo potrebné oproti roku 2021 o 200-tisíc eur. Spolu s nárastom cien tovarov a služieb to spôsobilo, že sme museli škrtať v oblasti údržby verejnej zelene, oblasti sociálnej a kultúrnej oblasti, v údržbe osvetlenia či vzdelávaní,“ priblížila Frandelová.

Rozpočet vo výške 12 228 000 eur zostavila samospráva Revúcej ako prebytkový. Najviac prostriedkov prinesú do mestskej kasy daňové príjmy, takmer 47 percent bežných výdavkov je určených na oblasť vzdelávania. Na väčšie rozvojové projekty, modernizáciu či výstavbu v rozpočte samospráva financie nevyčlenila, realizovať ich podľa mesta bude možné len čerpaním rezervného fondu či úveru.

Stúpne poplatok

Mestské zastupiteľstvo na štvrtkovom zasadnutí schválilo aj zvýšenie poplatku za komunálny odpad. Ten sa od januára zvýši z doterajších 30 eur ročne na sumu 45 eur. Zvýšenie poplatku mesto vysvetľuje zvyšujúcimi sa nákladmi na zber a odvoz odpadov i nárastom cien energií.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM