Lucia Zákopčanová Rôzne

Pri čítaní na vás doľahne nostalgia: 5 spôsobov, ako sa deti hrávali v Revúcej

Dnešné deti si život bez dotykového telefónu, tabletu, alebo ipadu nevedia predstaviť. Kedysi však tieto „technické vychytávky“ neboli. Napriek tomu sa predchádzajúca generácia nikdy nenudila.

Ilustračný obrázok k článku Pri čítaní na vás doľahne nostalgia: 5 spôsobov, ako sa deti hrávali  v Revúcej
13
Galéria
Zdroj: TASR

Dnešné deti sú technicky veľmi zdatné. Už za pár minút dokážu na telefóne alebo tablete veci, ktoré sa staršia generácia učí aj niekoľko týždňov. Avšak skákať gumu, alebo zbierať céčka ich už neuvidíte. Hry, ktoré deťom v minulosti spríjemnili voľné chvíle, dnes už nie sú „cool“. Tí skôr narodení na ne ale dodnes spomínajú s nostalgiou. Tu je päť z nich.

Škôlka

Táto hra bola mimoriadne obľúbená hlavne u dievčat. Hrávala sa nielen v čase voľna, ale aj medzi prestávkami v škole. Na zem sa nakreslili štvorčeky, do ktorých sa zapísali čísla. Potom do nich dievčatá hádzali kamienky, alebo mince a skákali podľa toho, kam dopadli.

Guma

Ďalšia z hier, ktorej prepadli dievčatá. Bola to aktivita, pri ktorej sa nielen zabavili, ale vydali poriadny fyzický výkon a spálili tuk. Princíp spočíval v tom, že dvaja ľudia sa postavili proti sebe čelom a medzi nohami si natiahli gumu, ktorú musel niekto postupne preskakovať. Začínalo sa na úrovni členkov a pri úspešnom preskoku sa guma posúvala vyššie a vyššie.

Céčka

Kto by si nespomínal na éru týchto plastových písmeniek. V minulosti ich zbieranie bolo také „trendy“, ako dnes lajkov na Facebooku. Bol to cenný výmenný artikel medzi spolužiakmi a kamarátmi. Dievčatá si z nich vyrábali náhrdelníky, alebo náramky. Hrali sa s nimi rôzne hry.

Šípovky

Pre chlapcov škôlka, alebo skákanie gumy neboli veľmi zaujímavé. Tí dávali prednosť akčnejším hrám. Z dreva alebo dosky si zostrojovali pištole, tzv. šípovky, na ktoré natiahli gumu z nohavíc. Strelivom boli obyčajné špajdle a spúšťacím mechanizmom mamine štipce na bielizeň.

Letí, letí

Hrávali sme sa ju v školke, na oslavách, alebo v táboroch. Jednoduchá hra, pri ktorej sa sedelo v kruhu a nejaké dieťa odriekalo známe slová: Letí, letí, všetko letí, čo má krídla všetko letí… Ten, kto hovoril riekanku, postupne dopĺňal rôzne zvieratá, alebo predmety. Pokiaľ daná vec mala krídla a naozaj lietala, všetci zdvihli ruky. Naopak pokiaľ sa jednalo o vec, ktorá nelietala, ruky zostali na kolenách.

Deti boli v minulosti veľmi kreatívne a hier, ktoré sa hrávali, bolo oveľa viac. Určite si spomínate na slepú babu, stavanie bunkrov, skákanie cez švihadlo a iné. Boli to čarovné chvíle strávené v kruhu kamarátov aj bez výdobytkov modernej techniky.

Pozrite si v priloženej galérii aj dobové a súčasné fotografie Revúcej!

Foto: ilustračné

Dobové zábery vs. súčasnosť. Ako vyzerajú známe miesta v Revúcej?
13
Galéria
Zdroj: Múz. PSG/Literárny archív SNK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM