Jakub Forgács Správy

Nové INFO o nakazených z našich končín: Čo majú takmer všetci spoločné?

RÚVZ Rimavská Sobota hlási prípady Covidu-19 u Slovákov, pracujúcich v bani Karviná. Nie všetci sa však nakazili tam.

Ilustračný obrázok k článku Nové INFO o nakazených z našich končín: Čo majú takmer všetci spoločné?
Zdroj: TASR

V rámci hygienicko-epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji, ktorú týždenne sumarizuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica, hlási za 25. kalendárny týždeň RÚVZ Rimavská Sobota dovedna 13 prípadov ochorení na COVID –19. Takmer všetky súvisia s prípadmi, zistenými v bani Karviná v Českej republike. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica Mária Tolnayová.

V bani aj od baníkov

„Ide o potvrdený prípad u muža (47), ktorý je od 8.6.2020 v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracuje ako baník v Karvinej v ČR), udáva kontakt s pozitívnym prípadom (baník pracujúci v Karvinej v ČR),“ uviedla Tolnayová s tým, že pacient je bez klinických príznakov ochorenia. RÚVZ zabezpečuje protiepidemické opatrenia, vrátane vyhľadávania kontaktov.

Ako ďalej uviedla, vo štvrtok (18.6.2020) hlásil tiež potvrdený prípad u muža (21) z okresu Revúca, bez klinických príznakov ochorenia. Ochorenie bolo podľa slov Tolnayovej zistené protiepidemio­logickým šetrením v rodine – je to syn baníka z Karvinej v ČR.

„Ďalší potvrdený prípad je u muža (36), ktorý je od 8.6.2020 v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracuje ako baník v Karvinej v ČR), udáva kontakt s pozitívnym prípadom (baník pracujúci v Karvinej v ČR),“ spomenula so slovami, že pacient je bez klinických príznakov ochorenia.

Ako pokračovala Tolnayová, potvrdený je aj prípad u muža (44), ktorý je od 8.6.2020 v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracuje ako baník v Karvinej v ČR), udáva kontakt s pozitívnym prípadom (baník pracujúci v Karvinej v ČR). „Pacient je bez klinických príznakov ochorenia,“ poznamenala.

RÚVZ R. Sobota hlási aj štyri potvrdené prípady (38 r. muža, 53 r. muža, 47 r. a 44 r. muža), ktoré sú v domácej 14_dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracujú ako baníci v Karvinej v ČR), udávajú kontakt s pozitívnymi prípadmi. „Traja pacienti sú bez klinických príznakov ochorenia, u jedného pacienta sú klinické príznaky ochorenia – bolesť celého tela, hlavy, sinusitida,“ upresnila Tolnayová.

Ďalší potvrdený prípad je podľa slov Tolnayovej u ženy (47) z okresu Revúca, ktorá je bez klinických príznakov ochorenia. „Ochorenie vyhľadali epidemiológovia v rámci protiepidemio­logických opatrení v ohnisku (manželka baníka Karviná ČR),“ uviedla.

„Potvrdený je aj prípad u muža (37), ktorý je od 8.6.2020 v domácej 14-dňovej izolácii po návrate zo zahraničia (pracuje ako baník v Karvinej v ČR), udáva kontakt s pozitívnym prípadom (baník pracujúci v Karvinej v ČR). Pacient je bez klinických príznakov ochorenia,“ povedALa Tolnayová so slovami, že vo štvrtok pribudol aj ďalší potvrdený prípad u ženy (33) s klinickými príznakmi ochorenia – bolesť svalov, kĺbov, zadýchava sa (manželka baníka vykázaného v 24. kalendárnom týždni).

Bez pozitívnej cestovateľskej anamnézy

Podľa slov Tolnayovej sa potvrdili sa aj dva prípady u žien (39 a 57), ktoré sú zamestnankyne predškolského kolektívneho zariadenia v okrese Revúca a sú bez pozitívnej cestovateľskej anamnézy.

„Jedna pacientka je bez klinických príznakov ochorenia, u druhej pacientky sa objavili klinické príznaky ochorenia: suchý kašeľ, bolesť hlavy,“ poznamenala s tým, že odber bol vykonaný v súvislosti s dieťaťom, navštevujúcim uvedené kolektívne zariadenie, ktoré bolo v kontakte s pozitívnou osobou (avšak dieťa testované s negat. výsledkom).

Ako dodala Tolnayová, RÚVZ so sídlom v Rimavskej Sobote vo všetkých týchto prípadoch zabezpečuje protiepidemické opatrenia, vrátane vyhľadávania kontaktov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM