Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Škola, ktorú navštevovali mnohí Revúčania. PSLG oslavuje krásne jubileum!

Len málokto by nepoznal Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej. Viete však, ako škola vznikla či aké sú jej kľúčové historické míľniky?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Škola, ktorú navštevovali mnohí Revúčania. PSLG oslavuje krásne jubileum!
9
Galéria
Zdroj: TASR

Dvadsať rokov svojej existencie oslávi tohto roku Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) v Revúcej, ktoré sa od svojho počiatku zameriava na rozšírené vyučovanie slovenského jazyka, literatúry a literárnej tvorby. O vzniku školy a detailoch z jej histórie informovala riaditeľka PSLG Ľuboslava Lacjaková.

Symbolické otvorenie

„Gymnázium bolo otvorené symbolicky v rovnaký deň ako pôvodné Prvé slovenské gymnázium, teda 16. septembra v roku 1997, na 135. výročie jeho otvorenia,“ priblížila riaditeľka s tým, že podnet na vznik takejto vzdelávacej inštitúcie dal Spolok slovenských spisovateľov a jeho duchovným otcom sa stal spisovateľ Ján Majerník.

„V tejto súvislosti bola založená nadácia na záchranu budov prvých troch gymnázií na Slovensku Gaudeamus suum cuique, na čele ktorej stál básnik Milan Rúfus. Pri vzniku nášho gymnázia pomohli aj niektorí zanietení Revúčania, hlavne historik a vtedajší viceprimátor Dušan Dubovský a bývalý primátor Jaroslav Gočaltovský,“ dodala Lacjaková.

Revúcke literárne gymnázium sídli v pôvodnej historickej budove Prvého slovenského gymnázia, národnej kultúrnej pamiatke, ktorá bola postavená v druhej polovici 19. storočia. „Od svojho vzniku vždy slúžila školstvu. Bolo v nej štátne reálne gymnázium, základná škola či špeciálna škola. Preto bolo rozhodnuté, že v nej opäť bude škola, ktorá by však mala byť špecifická a výnimočná,“ priblížila detail zo vzniku PSLG jeho riaditeľka.

Záchrana historickej budovy

Za prvý dôležitý míľnik histórie gymnázia považuje celkovú rekonštrukciu historickej budovy, ktorá znamenala vlastne jej záchranu. „Bola už v takom zlom stave, že reálne hrozilo jej zbúranie. Dnes však zrejme každý návštevník cíti jej výnimočnú atmosféru,“ povedala Lacjaková s tým, že od návštevníkov počula veľa pozitívnych komentárov na genius loci objektu.

„Ducha histórie tu stále cítiť. Nehovorím, že sme pokračovateľmi Prvého slovenského gymnázia, ale to, že sme v rovnakej budove, nás zaväzuje. Chceme v našich žiakoch vzbudzovať úctu k jej histórii a vedieme ich k tomu, aby boli hrdí na to, že sa môžu učiť na mieste, kde študovali ich slávni predkovia,“ podotkla.

Dôležitou udalosťou v živote gymnázia boli podľa nej oslavy 150. výročia založenia Prvého slovenského gymnázia. „Naša škola v spolupráci s Maticou slovenskou organizovala pri tejto príležitosti celoslovenskú vedeckú konferenciu. Takéto podujatia sme neskôr zorganizovali ešte dve,“ konkretizovala Lacjaková.

Existencia PSLG je však podľa jej slov počas celého obdobia fungovania pomerne problematická. „Je to aj preto, že v takomto malom meste sú dve gymnáziá a mnohí ich berú ako konkurenciu. Pritom naše gymnázium má úplne iné zameranie a ciele,“ vysvetlila riaditeľka, podľa ktorej aj v tomto prípade platí, že doma nikto nebýva prorokom a škole často chýba väčšia podpora od samotných Revúčanov.

Pozrite si zábery Prvého slovenského literárneho gymnázia v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM